Bylarmkrise for Trondheim

Bare to band fra den gamle rockebyen Trondheim får være med på Bylarm i februar.

Saken oppdateres.

Av de 41 bandene som blir offentliggjort i dag, er bare to fra Trondheim. Bergensbølgen fortsetter, og 11 band fra bergensdistriktet vil befinne seg i Oslo i februar neste år. Vertsbyen stiller med 12 band, mens lille Tønsberg også markerer seg sterkere enn Trondheim på papiret, med tre band.

Pressesjef og mangeårig jurymedlem Behnam Farazollahi i Bylarm mener dette bekrefter en utvikling han har sett over flere år.Mangler det lille ekstra– Dette har jeg sett en stund nå. Musikkmiljøene fo randrer seg, og det går litt opp og ned. Men det er skuffende at det har vært stillestående i Trondheim så lenge, sier han.

Han synes bandene herfra mangler egenart.

– Mange er flinke til å spille. Det er ikke der det ligger. Men det kommer mye fra de to samme sjangrene år etter år. Enten melodiøs rock, eller musikk sprunget ut fra jazzlinja. Trondheim kommer forhåpentligvis tilbake, men foreløpig mangler det lille ekstra, sier Farazollahi, som har sittet i juryen sammen med blant andre den nye programsjefen Joakim Haugland og Tyholt-baserte Jørgen Hegstad fra P3.Ikke overrasket over vrakingFlere lokale band har markert seg i våre avisspalter de siste årene, uten at de er funnet gode nok for Bylarm-juryen. Drømmepop-bandet Soup fra Buvik med base i Trondheim imponerte Adressa under vinterens delfinaler i Zoom på Blæst.

I høst har de fått spilletid i P3 med sin versjon av landeplagen «Ambitions», av årets gjennombruddsband Donkeyboy. De har også brukt årstiden til å sende inn en søknad til Bylarm.

– Selv om cv-en vår begynner å bli ganske solid etter hvert, er det ingen overraskelse at vi ikke ble med. Dette er litt den samme visa om igjen . Juryen er subjektiv, så da ble det sånn, sier vokalist og låtskriver Erlend Aastad Viken i Soup.

Han tror det er viktigere å jobbe hardt om du skal markere deg i musikk-Norge i dag. For tiden jobber Soup med et album som planlegges utgitt en gang i løpet av 2010. Bandet har samarbeidet med Hans Magnus «Snah» Ryan fra Motorpsycho på produsentsiden på den nye platen.Tror på bedre tiderPerformance- og cabaretpopbandet Bolla & Lilleband mangler definitivt ikke egenart. De sendte også inn en Bylarm-søknad i høst, uten å få napp.

– Vi lagde en video med musikk og sendte inn, uten å tenke så mye mer over det. Vi ønsker å benytte oss av alle muligheter som finnes, om det er Bylarm eller andre springbrett, sier vokalist Petter Søraunet. Han tror Trondheim kommer sterkere tilbake.

– Akkurat nå er Bergen godt representert, men det går i bølger. Plutselig skjer det noe ekstra rundt et band fra Trondheim, og så følger det et skred i kjølvannet, tror han.BC liker ikke smaksmonopoletIkke få i musikkmiljøet i Trondheim er blitt imponert over stemmeprakten til Andreas Elvenes og hans hypnotiske rockband BC det siste året. I helgen spilte de på festivalen Iceland Airwaves på sagaøya. Festivalen er blitt en av Europas mest prestisjefylte de siste årene. BC sendte aldri inn Bylarm-søknad i høst.

– Det er helt feil at en liten gruppe mennesker skal ha monopol på oppfatningen av hva god musikk er, år etter år. Det ønsker vi ikke å være med på, så vi har ikke meldt vår interesse, sier vokalist Andreas Elvenes på telefon fra Island.

Han synes likevel det er synd at flere ikke er plukket ut av de trønderbandene som ønsker å være med. 22, «Årets mest lovende ba nd» under Utawards i januar, spilte også på den islandske bransjefestivalen denne helgen. Bandet stod på Bylarm-plakaten i 2008, men er ikke med i 2010.Var en spydspiss tidligereProgramsjef Joakim Haugland i Bylarm sier at de fungerer som en håndsstrekning for bandene, og at det er opp til artistene om de vil benytte seg av den muligheten eller ikke.

– Vi ønsker å hjelpe bandene. Om vi for eksempel mener at et band heller bør vente ett år med å spille, så holder vi det tilbake til neste år. Du kan være kritisk til at en liten eller stor gruppe bestemmer, men da blir det et spørsmål om vi skal ha Bylarm eller ikke, sier han.

I likhet med Behnam Farazollahi er han skuffet over at Trondheim ikke har markert seg sterkere.

– Noen må kanskje ta seg selv i nakken. Byen har tidligere vært en spydspiss, med band som Motorpsycho. Det er oppsiktsvekkende at en liten by som Tønsberg har med flere band enn Trondheim, men det kommer nok av at Slottsfjellfestivalen nå er godt etablert i byen, mener Haugland.

Programsjefen understreker at juryen på 11 personer representerer hele landet, og derfor også skal ha god oversikt over musikkbyen Trondheim. 
På forsiden nå