- Kongepokalen er den største prisen man kan få, så dette ervirkelig en drøm som går i oppfyllelse, forteller Øyvind Sandum til adressa.no.

Det er litt dagen derpå for vinneren av seniorklassen idurspel under helgas Landskappleik på Otta. For første gang ble den gjevekongepokalen delt ut klassen, som hadde 19 deltakere.

30-åringen i Oppdal spell-og dansarlag gikk videre til finalen med Ulf-Arne Johannesen fra Ål spel- ogdansarlag og Inge Gjevre fra Vågå spel- og dansarlag. Etter en jevn kamp stakkhan til slutt av med seieren.

Ufordøyd seier

Sandum kommer fra Lalm i Vågå, men har bodd i Oppdal desiste tre årene. Det er første gang Oppdal spell- og dansarlag tar hjemkongepokalen, og responsen har vært deretter.

- Det har vært overveldende. Jeg har fått meldinger ogtelefoner fra fjern og nær. Egentlig har jeg ikke fått tid til å fordøye det,men jeg skal roe meg ned i kveld. Kanskje dra på fisketur eller noe. Det erutrolig spesielt og artig, utdyper Sandum.

Større interesse

Durspel, som innebærer enrader og torader, har hatt sin egenklasse under Landskappleiken siden 2005. Sandum håper kongepokalen kan gi endamer blest rundt instrumentene.

- Miljøet er litt i bølgedaler, det var en kjempetopp iOppdal for noen år siden. Nå trengs det absolutt rekruttering, og jeg håperinteressen blir større framover, sier han.

Kongepokalen har blitt delt ut på Landskappleiken siden1980-tallet, og hvert år siden 1992. Hvilken klasse den deles ut i, variererfra år til år.

Tredje seier

Oppdalingen Andreas Bjørkås kan også feire etter åretsLandskappleik. Han vant A-klassen på fele; tre poeng foran Aslak O. Brimi, somhar spilt mye med en annen felespiller fra Oppdal, nemlig Erlend Viken. Bjørkås tok dermedsin tredje seier under Landskappleiken, første gang i 2003, forrige gang i2010.

Landskappleiken er Norges største folkemusikkonkurranse oghadde i år rundt tusen konkurrenter.

Øyvind Sandum forberedte seg to-tre måneder til Landskappleiken. I finalen spilte han en salmetone og en springleik med tradisjon i Gudbrandsdalen. Foto: Landskappleiken2012/Palmar Ruste