Feirer kongepokal med fisketur

Øyvind Sandum fikk den gjeveste av alle priser under Landskappleiken i helga.

Øyvind Sandum (t.h.) mottar kongepokalen av Per Øyvind Tveiten under Landskappleiken på Otta i helga. 

Saken oppdateres.

- Kongepokalen er den største prisen man kan få, så dette er virkelig en drøm som går i oppfyllelse, forteller Øyvind Sandum til adressa.no.

Det er litt dagen derpå for vinneren av seniorklassen i durspel under helgas Landskappleik på Otta. For første gang ble den gjeve kongepokalen delt ut klassen, som hadde 19 deltakere.

30-åringen i Oppdal spell- og dansarlag gikk videre til finalen med Ulf-Arne Johannesen fra Ål spel- og dansarlag og Inge Gjevre fra Vågå spel- og dansarlag. Etter en jevn kamp stakk han til slutt av med seieren.

Ufordøyd seier

Sandum kommer fra Lalm i Vågå, men har bodd i Oppdal de siste tre årene. Det er første gang Oppdal spell- og dansarlag tar hjem kongepokalen, og responsen har vært deretter.

- Det har vært overveldende. Jeg har fått meldinger og telefoner fra fjern og nær. Egentlig har jeg ikke fått tid til å fordøye det, men jeg skal roe meg ned i kveld. Kanskje dra på fisketur eller noe. Det er utrolig spesielt og artig, utdyper Sandum.

Større interesse

Durspel, som innebærer enrader og torader, har hatt sin egen klasse under Landskappleiken siden 2005. Sandum håper kongepokalen kan gi enda mer blest rundt instrumentene.

- Miljøet er litt i bølgedaler, det var en kjempetopp i Oppdal for noen år siden. Nå trengs det absolutt rekruttering, og jeg håper interessen blir større framover, sier han.

Kongepokalen har blitt delt ut på Landskappleiken siden 1980-tallet, og hvert år siden 1992. Hvilken klasse den deles ut i, varierer fra år til år.

Tredje seier

Oppdalingen Andreas Bjørkås kan også feire etter årets Landskappleik. Han vant A-klassen på fele; tre poeng foran Aslak O. Brimi, som har spilt mye med en annen felespiller fra Oppdal, nemlig Erlend Viken. Bjørkås tok dermed sin tredje seier under Landskappleiken, første gang i 2003, forrige gang i 2010.

Landskappleiken er Norges største folkemusikkonkurranse og hadde i år rundt tusen konkurrenter.

Øyvind Sandum forberedte seg to-tre måneder til Landskappleiken. I finalen spilte han en salmetone og en springleik med tradisjon i Gudbrandsdalen.  

Øyvind Sandum forberedte seg to-tre måneder til Landskappleiken. I finalen spilte han en salmetone og en springleik med tradisjon i Gudbrandsdalen.  

På forsiden nå