Det var spesielt da jurypresident Isabella Rossellini og hennes team tok plass på juryens tradisjonelle pressekonferanse ved åpningen av filmfestivalen i Berlin. Det spesielle var at plassen midt på podiet var tom, og at ingen satt på stolen med Jafar Panahis navneskilt. Den prisbelønte iranske filmskaperen, som tidligere har fått pris i Berlin, ble før jul dømt til seks års fengsel og 20 års bannlysning fra å lage film i Iran, etter hans medvikning i protestene etter det forrige valget i Iran.

En rekke filmskapere og filmfolk verden over har mobilisert sin støtte til Panahi. Flere av filmene hans vises under årets festival og han ble tidlig invitert til å sitte i juryen til hovedkonkurransen. Som mange fryktet dukket han ikke opp. – Vi visste at han kanskje ikke ville komme, men vi håper fortsatt han kan dukke opp, sa Isabella Rossellini.

Et annet jurymedlem, den indiske regissøren Aamir Kahn, framhevet Panahi som kollega og bekjent. _ Som person har han en utrolig verdighet, og han er egentlig en god ambassadør for sin kultur. Jeg skulle ønske han var her, sa han. Etter at en russisk dokumentar som skulle vises på festivalen ble meldt stjålet forrige uke, er det mye som tyder på at filmfestivalen i Berlin i sin 61. utgave vil handle enda mer om politikk, ytringsfrihet og provokasjon enn vanlig.

I fengsel: Ingen satt på stolen med Jafar Panahis navneskilt da Berlin Filmfestival åpnet i dag. Den prisbelønte iranske filmskaperen ble før jul dømt til seks års fengsel og 20 års bannlysning fra å lage film i Iran
Rosselini også i juryen: ¿ Vi visste at han kanskje ikke ville komme, men vi håper fortsatt han kan dukke opp, sa Isabella Rossellini.