1. «WINTER'S BONE»

USA

Regi: Debra Granik

Strålende spill og en forbløffende verdighet gjør beskt utkantdrama om ei ung jentes søken etter sin dopbelastede far til en amerikansk klassiker.

2. «ANOTHER YEAR»

Storbritannia

Regi: Mike Leigh

Flere av årets beste skuespillerprestasjoner i strålende, hverdagslig ensemblespill om en funksjonell familie og deres feilbarlige venner.

3. «THE TREE OF LIFE»

USA

Regi: Terrence Malick

Nåden, naturen og familien er tema for den mest ambisiøse amerikanske filmen i nyere tid. Årets Cannes-vinner er høytsvevende, poetisk og patetisk med eksepsjonell kraft og skjønnhet.

4. «OSLO 31. AUGUST»

Norge

Regi: Joachim Trier

Den beste norske kinofilmen siden, vel, den forrige filmen til Joachim Trier. Dristig gjennomført portrett av fortvilet ung mann og vår utskjelte hovedstad.

5. «NADER OG SIMIN –

ET BRUDD»

Iran

Regi: Ashgar Farhadi

Årets beste og viktigste julefilm er et moderne iransk familiedrama i Ibsens ånd. Om en kvinne som vil skilles og dra fra landet, mens mann og barn vil at familien skal bli.

6. «GUTTEN MED SYKKELEN»

Belgia

Regi: Jean-Pierre og Luc Dardenne

Energisk, fortvilt gutt møter godhjertet frisørdame i jakt på faren som stakk. En av de beste og mest oppløftende av filmene til de sterkt prisbelønte Dardenne-brødrene.

7. «POESI»

Sør-Korea

Regi: Lee Chang-dong

Det er sjelden film klarer å behandle sår tematikk med en varme og filmatisk finfølelse som Cannes-vinneren om en bestemor med gryende demens og barnebarn i trøbbel.

8. «DRIVE»

USA

Regi: Nicolas Winding Refn

Det oser stil av brutal thriller om en fluktbilsjåfør og stuntmann som burde skjønt at det er skummelt med følelser i førersetet. Ryan Gosling er best bak rattet på film siden Steve McQueen.

9. «LE HAVRE»

Finland

Regi: Aki Kaurismäki

En av europeisk films store originaler som varm humanist, i spark mot europeisk flyktningpolitikk. Underfundig hyllest til anstendighet og gammel fransk film.

10. «KONGENS TALE»

Storbritannia

Regi: Tom Hooper

Det er slik klasse over spillet mellom Colin Firth og Geoffrey Rush, historien og måten den fortelles på at årets store Oscar-sanker alt fortjener klassikerstatus.

11. «JANE EYRE»

Storbritannia

Regi: Cary Fukunaga

Fantastiske Mia Wasikowska, flott ensemble og gjennomført regi i det beste som har skjedd klassisk, britisk 1800-tallsroman på film på flere år.

12. «BLUE VALENTINE»

USA

Regi: Derek Cianfrances

To av de beste yngre amerikanske skuespillerne, Ryan Gosling og Michelle Williams, i solid, karakterdrevet samlivsdrama med stemning og stil.

13. «APEJENTENE»

Sverige

Regi: Lisa Aschan

En av de mest lovende debutfilmer i Norden i nyere tid skildrer hesteinteresserte tenåringsjenter slik du ikke har sett dem på film før

14. «SANGEN I MITT HJERTE»

Tyskland

Regi: Florian Cossen

Ung tysk kvinne på mellomlanding i Buenos Aires oppdager ved en tilfeldighet at hun har ukjent fortid i byen. God, emosjonell thriller om identitet.

15. «LANDSBYEN PÅ TOPPEN AV FJELLET»

Italia

Regi: Michelangelo Frammartino

Livskunst og alvor i sjarmerende kombinasjon av nøktern hverdag og landlig romantikk i italiensk saktefilm med gammel mann og geiter i liten landsby.

16. «BRIDESMAIDS»

USA

Regi: Paul Feig

Årets største og beste amerikanske komedie gir gutta konkurranse i god, vulgær pinlighetshumor. Kristen Wiig og Melissa Mccarthy er strålende i rå, varm bryllupskomedie.

17. «BLACK SWAN»

USA

Regi: Darren Aronofsky

Natalie Portman i sitt livs rolle i psykodrama rundt en ballettforestilling. Heftig kamp med kunsten i spenstig regi av amerikansk mester.

18. «MIDNIGHT IN PARIS»

USA

Regi: Woody Allen

Woody Allens best lekne film på lenge er en morsom, skarp fabulering over livet og kunsten med Paris og Owen Wilson i sentrum

19. «NAWALS HEMMELIGHET»

Canada

Regi: Denis Villeneuve

Sterkt, utfordrende Oscar-nominert drama om kanadisk tvillingpar som nøster opp morens vonde fortid i Midtøsten.

20. «PINA»

Tyskland

Regi: Wim Wenders

Dokumentarisk hyllest til den tyske koreografen Pina Bausch har årets beste bruk av 3D i kinofilm. Wenders bruker teknologien til å skape mer dybde.

Best: Winters Bone er et beskt utkantdrama om ei ung jentes søken etter sin dopbelastede far.