Her er årets beste filmer

Adresseavisens filmanmeldere kårer Winters Bone til beste film på kino i 2011.

Saken oppdateres.

1. «WINTER'S BONE»USARegi: Debra GranikStrålende spill og en forbløffende verdighet gjør beskt utkantdrama om ei ung jentes søken etter sin dopbelastede far til en amerikansk klassiker.2. «ANOTHER YEAR»StorbritanniaRegi: Mike LeighFlere av årets beste skuespillerprestasjoner i strålende, hverdagslig ensemblespill om en funksjonell familie og deres feilbarlige venner.3. «THE TREE OF LIFE»USARegi: Terrence MalickNåden, naturen og familien er tema for den mest ambisiøse amerikanske filmen i nyere tid. Årets Cannes-vinner er høytsvevende, poetisk og patetisk med eksepsjonell kraft og skjønnhet.4. «OSLO 31. AUGUST»NorgeRegi: Joachim TrierDen beste norske kinofilmen siden, vel, den forrige filmen til Joachim Trier. Dristig gjennomført portrett av fortvilet ung mann og vår utskjelte hovedstad.5. «NADER OG SIMIN –ET BRUDD»IranRegi: Ashgar FarhadiÅrets beste og viktigste julefilm er et moderne iransk familiedrama i Ibsens ånd. Om en kvinne som vil skilles og dra fra landet, mens mann og barn vil at familien skal bli.6. «GUTTEN MED SYKKELEN»BelgiaRegi: Jean-Pierre og Luc DardenneEnergisk, fortvilt gutt møter godhjertet frisørdame i jakt på faren som stakk. En av de beste og mest oppløftende av filmene til de sterkt prisbelønte Dardenne-brødrene.7. «POESI»Sør-KoreaRegi: Lee Chang-dongDet er sjelden film klarer å behandle sår tematikk med en varme og filmatisk finfølelse som Cannes-vinneren om en bestemor med gryende demens og barnebarn i trøbbel.8. «DRIVE»USARegi: Nicolas Winding RefnDet oser stil av brutal thriller om en fluktbilsjåfør og stuntmann som burde skjønt at det er skummelt med følelser i førersetet. Ryan Gosling er best bak rattet på film siden Steve McQueen.9. «LE HAVRE»FinlandRegi: Aki KaurismäkiEn av europeisk films store originaler som varm humanist, i spark mot europeisk flyktningpolitikk. Underfundig hyllest til anstendighet og gammel fransk film.10. «KONGENS TALE»StorbritanniaRegi: Tom HooperDet er slik klasse over spillet mellom Colin Firth og Geoffrey Rush, historien og måten den fortelles på at årets store Oscar-sanker alt fortjener klassikerstatus.11. «JANE EYRE»StorbritanniaRegi: Cary FukunagaFantastiske Mia Wasikowska, flott ensemble og gjennomført regi i det beste som har skjedd klassisk, britisk 1800-tallsroman på film på flere år.12. «BLUE VALENTINE»USARegi: Derek CianfrancesTo av de beste yngre amerikanske skuespillerne, Ryan Gosling og Michelle Williams, i solid, karakterdrevet samlivsdrama med stemning og stil.13. «APEJENTENE»SverigeRegi: Lisa AschanEn av de mest lovende debutfilmer i Norden i nyere tid skildrer hesteinteresserte tenåringsjenter slik du ikke har sett dem på film før14. «SANGEN I MITT HJERTE»TysklandRegi: Florian CossenUng tysk kvinne på mellomlanding i Buenos Aires oppdager ved en tilfeldighet at hun har ukjent fortid i byen. God, emosjonell thriller om identitet.15. «LANDSBYEN PÅ TOPPEN AV FJELLET»ItaliaRegi: Michelangelo FrammartinoLivskunst og alvor i sjarmerende kombinasjon av nøktern hverdag og landlig romantikk i italiensk saktefilm med gammel mann og geiter i liten landsby.16. «BRIDESMAIDS»USARegi: Paul FeigÅrets største og beste amerikanske komedie gir gutta konkurranse i god, vulgær pinlighetshumor. Kristen Wiig og Melissa Mccarthy er strålende i rå, varm bryllupskomedie.17. «BLACK SWAN»USARegi: Darren AronofskyNatalie Portman i sitt livs rolle i psykodrama rundt en ballettforestilling. Heftig kamp med kunsten i spenstig regi av amerikansk mester.18. «MIDNIGHT IN PARIS»USARegi: Woody AllenWoody Allens best lekne film på lenge er en morsom, skarp fabulering over livet og kunsten med Paris og Owen Wilson i sentrum19. «NAWALS HEMMELIGHET»CanadaRegi: Denis VilleneuveSterkt, utfordrende Oscar-nominert drama om kanadisk tvillingpar som nøster opp morens vonde fortid i Midtøsten.20. «PINA»TysklandRegi: Wim WendersDokumentarisk hyllest til den tyske koreografen Pina Bausch har årets beste bruk av 3D i kinofilm. Wenders bruker teknologien til å skape mer dybde.

 
På forsiden nå