Film om togrøvere på Ranheim får 100.000 kroner av Norsk Filminstitutt

Kortdokumentaren forteller historien til gutteggjengen i 11-15-årsalderen som på nittitallet i skjul ranet godsvogner på Ranheim på vei ut av Trondheim.

Adresseavisen var med på filminnspilling på Ranheim i februar  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

«Togrøvere» er en kortdokumentar fra Spætt Film AS om en ungdomsgjeng på siden av samfunnet på nittitallet i Trondheim. Torsdag fikk produksjonsselskapet Spætt Film AS utdelt et produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt (NFI) på 100.000 kroner.

- Det er jo helt fantastisk! Vi er veldig stolte. Det er en stor anerkjennelse å få produksjonsstøtte fra NFI, så det betyr mye for oss som filmskapere og filmselskap, sier regissør Martin Walther og produsent Jon Vatne.

- Når kan vi vente å se filmen?

- Vi har planer og mål om å få den ut på noen store filmfestivaler på nyåret. Vi har trua på at det er en film som kan nå ganske bredt. Selv om det er en historie fra Ranheim i Trondheim, tror jeg historien er noe mange kan kjenne seg igjen i over hele verden, sier Vatne.

Adresseavisen var med da en campingvogn sprengtes under innspillingen av filmen i februar i år.  Foto: Håvard Jensen

Fortellerstemmene i filmen er de nå voksne ungdomsrøverne selv. Samtidig er historien rekonstruert med skuespillere.

- Alt vi har gjenskapt ser ut som det er på nittitallet. Vi spilte inn en scene for litt siden hvor vi hadde leid inn et tidsriktig tog, det var veldig artig, sier Vatne, og legger til at de som jobbet på stasjonen kjente godt til historien.

I februar i år var Adresseavisen med under innspillingen av en scene til filmen.

Regissør og manusforfatter Martin Walther.  Foto: Håvard Jensen

- Det som gjør dette til en spesiell dokumentar, er at filmen er basert på samtaler med tre personer som var en del av gjengen på 90-tallet. Min opprinnelige idé var å lage en fiksjonsfilm, og samtalene var en del av min research, men da jeg hørte igjen lydfilene var de så sterke, rørende, morsomme og fine i seg selv, at jeg tenkte at dette må brukes, fortalte regissør og manusforfatter Martin Walther dengang.

LES OGSÅ: Trøndere vant filmkonkurranse i New York med HBO i juryen

LES OGSÅ: Armfeldts dødsmarsj blir film

Lokal støtte

Prosjektets totalbudsjett er på i overkant av 1,7 millioner kroner. Filmen fikk også utviklingstilskudd på 130 000 av Midtnorsk Filmsenter i fjor. I tillegg har de fått støtte både fra Fond for lyd og bilde, Filmkraft Rogaland, Fritt ord, Extrastiftelsen og papirfabrikken Ranheim Paper & Board.

- I tillegg til den nasjonale anerkjennelsen som ligger i støtten fra NFI, setter vi spesielt stor pris på støtten fra lokalt næringsliv, for den papirfabrikken hadde en spesiell rolle i historien vi forteller, sier produsent Jon Vatne.

I forbindelse med filmprosjektet skal filmskaperne etter hvert reise rundt på skoler og snakke om utenforskap.

LES OGSÅ: Tror «Trondheimsreisen» vil slå bedre an i utlandet enn i Bergen og Molde

- Fiksjonsgrep på fineste vis

Konsultent Helle Hansen i NFI skriver følgende begrunnelse for tildelingen:

«Jeg synes dette er et fint prosjekt. Regissøren har sin tydelige stemme i prosjektet, som med fiksjonsgrep brukt på fineste vis forteller den triste historien om unge gutter som er blitt sviktet av stort sett alle. Her er jobbet både med manus og stil, cast og finansiering.»

De tre andre dokumentarfilmprosjektene som fikk tilskudd var Jimmy frå villmarka, Born 2 Drive og Flee.

- Dokumentaren raser videre i god driv, og i denne runden er det fire svært forskjellige filmer, både i tema og uttrykk, som får tilskudd, sier Lars Løge, dokumentarfilmkonsulent i avdeling for utvikling og produksjon i Norsk Filminstitutt.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

På forsiden nå