Disney har vært gjerrig med forhåndsvisninger fra «Tomorrowland», uvisst av hvilken grunn.

Uansett innehar denne framtidsfilmen fra storkonsernet noen svært interessante perspektiver, i en uvanlig størrelsesorden, og fremstår både som ideologisk dristig og ekstremt tidsriktig.

George Clooney spiller den desillusjonerte oppfinneren Frank Walker, som innleder filmen med å snakke direkte til kamera, til tilskueren. Og filmen har faktisk et budskap til deg. For selv om science fiction-aspektet tar stor plass, har bakteppet for handlingen reell og urovekkende forankring i den virkelige verden.

Ungjenta Casey er Franks motsats, og representerer et steilt og kanskje urealistisk fremtidshåp. På skolen tutes hun full av deprimerende dommedagsprofetier, i form av varslede samfunnsmessige og miljømessige katastrofer. Jeg vil tro ikke rent få kinopublikummere vil kunne kjenne seg igjen i dette, og nettopp her ligger også mye av filmens appell. Den stadige kringkastingen av galopperende katastrofer alle vegne er dypt skremmende – og denne spenningen utnyttes til fulle i «Tomorrowland», men på en måte som gir grunn til begeistring.

Når Disney slår på stortromma, er det virkelig ikke smålåtent. Innsmigrende strykere og orkestrale klimaks dukker opp i hytt og vær, men her finnes også tiltrengte brudd med det svulstige og forslitte. Det gis også uttrykk for manglende tro på både politikere og storkapital når det gjelder å hamle opp med de virkelig store problemene. Overtydelig produktplassering hører likevel med i «Tomorrowland», i tillegg til en aldri så liten selvhyllest om Unicefsamarbeid.

Historien i filmen er til tider innfløkt, men dette avhjelpes av innsatsen til en helt sentral liten rekrutteringsrobot, som sparker ræv så det er en fryd å se. Uten å røpe for mye, dreier det seg etter hvert om ulike versjoner av fremtiden, og i hvilken grad den kan endres. Eksempelvis er sekstitallets fremtidsvisjoner ikke nødvendigvis lenger gyldige, stilt overfor dagens utfordringer. Det er på tide med noe nytt.

Finnes det så grunner for håp i en håpløs verden, grunner for framtidstro overhodet? Svaret som skisseres i «Tomorrowland» er såpass friskt og elegant at det rett og slett gjør inntrykk. Dette er en film ikke bare for de helt unge, den bør også få snakke til deg. For budskapet i «Tomorrowland» angår deg personlig, enten du liker det eller ikke.

Budskapet i «Tomorrowland» angår deg personlig, enten du liker det eller ikke, konkluderer vår anmelder.