21 personer ble evakuert under en brann i Innherredsveien i Trondheim fredag morgen. Gangen i bygningen var full av røyk, og en stor andel av beboerne måtte reddes ut gjennom vinduene på leilighetene sine.

Tre av disse var søsknene Merna (11), Martin (6) og Marsel (8 måneder). Mens moren Maryam fikk på seg røykdykkermaske og ble geleidet ut gjennom hovedinngangen, måtte barna vente sammen med faren Haithan Arab på at brannmannskapene skulle heise liften opp til 2. etasje.

- Vi var livredde, sier Merna.

Fikk maske

- En brannmann ringte på, og da jeg åpnet døra begynte jeg å hoste fordi det var så mye røyk i gangen. Vi ventet på at brannmennene skulle heise seg opp, og så ble vi tatt ut gjennom vinduet, sier 11-åringen.

Deretter fikk også Mernas far på seg maske og fikk gå ut gjennom hovedinngangen.

To timer etter at brannvesenet rykket ut til brannstedet i Innherredsveien, sitter familien på fem og spiser frokost på Radisson Blu Royal Garden Hotel. Ingen av dem fikk noen skader i brannen bortsett fra hoste under selve evakueringen.

Brentlukt

20 av de evakuerte ble kjørt til hotellet, og ble tilbudt mat etter den brå starten på dagen. Den siste som ble evakuert, en 18 år gammel mann, er lagt inn på St. Olavs Hospital. Han befant seg i toppetasjen da brannen ble oppdaget.

- Jeg våknet av at sønnen min spurte om jeg holdt på å lage mat. Jeg sa «nei, det gjør jeg ikke». Da sa han at det luktet brent. Vi gikk ut på gangen, og oppdaget at det var brann i bygningen, sier Unni Trøan, som er moren til 18-åringen.

Sønnen har fått røykskader i brannen, og ble umiddelbart kjørt til sykehuset. Samtidig ventet Trøan på brannvesenet ute på takterassen før hun ble hentet ned. Hun går på krykker i påvente av hofteoperasjon, og hadde ikke mulighet til å løpe ned trappene.

- Jeg ble så redd, og jeg hylte. Jeg har aldri vært borti noe sånt. Det var fredag den 13. dette ja, sier hun.

Alle måtte ut

- Jeg lå og sov da brannvesenet ringte på døra. Da jeg åpnet fortalte de at det var brann og at alle måtte ut, sier Marwan Abo Arida.

Sammen med kone og barn løp han selv ut av bygningen som en av de første evakuerte.

- Jeg så litt røyk, men vi er alle i god form, sier han.

De 20 evakuerte som ikke hadde behov for behandling av helsepersonell ble sluset rett inn i en ventende buss på stedet. Samtidig som beboere ble hentet ut av brannvesenet, veltet det fortsatt ut røyk fra et takvindu.

Foto: HENNING BETTEN
Foto: HENNING BETTEN
Maryam (t.v.), Marsel, Haithan Arab, Merna og Martin spiste frokost på Royal Garden etter evakueringen. Foto: HENNING BETTEN
Unni Trøans sønn ble kjørt til sykehuset mens hun selv ventet på å bli reddet ned fra takterassen av brannvesenet. Foto: HENNING BETTEN
Marwan Abo Arida var en av de første som kom seg ut av bygningen da brannvesenet banket på døra. Foto: HENNING BETTEN