Knapt til å tro

Sær dansk sexgrøsser fra 1974 fortjener IKKE kultstatus.

Saken oppdateres.

70-tallets vovede sexfilmer er i ferd med å få nytt kultliv på dvd. Dermed tilbys nå et norsk filmpublikum den mildt sagt groteske danske filmen «Dvergen» fra 1974, en film som i sin tid ble totalforbudt for visning i Sverige. Med norsk sensurlovgivning på den tiden, er det lett å skjønne at den ikke engang ble vurdert for godkjenning her.

Nå kan den altså sees også på norsk, godkjent av Medietilsynet, med aldersgrense 18 år. Man skal flytte kalkunskalaen langt ned for å ha glede av den danske, engelskspråklige sexgrøsseren i dag. Filmen handler om en skummel dverg ved navn Olaf og hans alkoholiserte mor, og deres hang til å låse inn unge kvinner på loftet, sprøyte dem full av narkotika, og leie dem ut til sexkunder.

Filmen er bemerkelsesverdig dårlig spilt, sjuskete skrevet og primitivt regissert. Det eneste som det er en viss klasse og stil over, er filmmusikken, som framstår futuristisk og dristig til å skulle lydlegge en såpass spekulativ historie. Bortsett fra hoderystende latter over de dummeste scenene, er det vanskelig å se for seg at noen skulle ha glede av dette i dag. Den siklende, skumle kortvokste demoniseres av kamera på hesligste vis, mens de fleste sexscenene bare er vonde og triste.

Filmen knyttes i dag til den amerikanske «sexploitation-sjangeren», og lanseres sikkert med håp om renessanse i ly av stigende oppmerksomhet rundt trashfilmer av alle slag. Da den ble lansert i USA ble «Dvergen» kalt «The Sinful Dwarf». Den framstår fortsatt som så sjarmløst dårlig, at det ville være synd om den fikk status som noe annet enn akkurat det.

 

EKSTRAMATERIALE:

Sensurert eksportversjon,

filmografier og trailershow.

 

På forsiden nå