Med døden i sikte

VERDAL: Hans Petter Mittet (65) har uhelbredelig kreft og bare kort tid igjen å leve. Mens ME-syke Thomas Overvik (27) håper en mirakelkur skal gi ham livet tilbake. Alvorlige trønderske dokumentarer er i støtet under FIFF i Verdal.

Saken oppdateres.

Fem nye trønderske dokumentarfilmer vises under årets FIFF. En av dem er «Memento mori - husk at du skal dø» av Mali Finborud Nøren. I filmen følger hun hverdagen hos Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim. Hit kommer også Hans Petter for å planlegge sin egen begravelse.

- I 2001 ble han syk. Han fikk høre at han har ett år igjen å leve. Så ett år til og ett år til, forteller dokumentarfilmskaper Mali Finborud Nøren. Hans Petter har tykktarmskreft med spredning. En av svulstene ligger nær hovedpulsåren og kan ikke fjernes.

- Hans Petter har klart seg mye lengre enn prognosene. Han mener selv det er fordi han trener mye og ikke bruker krefter på angst.

Trodde han skulle dø

I tre år har Finborud Nøren jobbet med filmen. Hun gikk på møter for uhelbredelig syke hos Kreftforeningen for å finne hovedpersonen til dokumentaren.

- Jeg ønsket å ha en hovedperson som våget å snakke om døden. Mange vil snakke om håpet, og det å bli frisk. Men Hans Petter gikk inn i det mørke og snakket om det, i tillegg til det positive, forteller Nøren.

Hans Petter er opptatt av å bruke ukene og månedene som gjenstår best mulig. Ikke minst gjør han alt for å legge til rette for at kona Eva skal ha det bra når han er borte. Kona vil gjerne ha mer tid sammen med han, istedenfor at han skal gjøre ferdig alle prosjektene.

- Det har gått veldig opp og ned med Hans Petter. På et tidspunkt trodde jeg han skulle dø. Nå er han midt imellom, og i dag kom han igjen fra 14 dagers tur til Thailand, forteller Nøren.

«Memento mori - husk at du skal dø» har førpremière i Verdal i kveld torsdag klokken 20.30 og vises igjen lørdag klokken 14. Filmen vil ha festpremière i Trondheim 1. november og vises som Fakta på lørdag på NRK 6. desember.

Dokumentarfilmen «Thomas» handler om inderøyingen Thomas Overvik som har slitt med kronisk utmattelse i flere år. Filmskaper Randi Størseth har opplevd ME (Myalgisk Encefalopati) på nært hold.

- Datteren min var syk i fire år. Det var en grusom opplevelse å se et menneske som var fullt av liv bli rammet av ME, forteller Størseth. Hun fant fram til den mirakuløse kuren The Lightning Prosess. Datteren ble frisk på to dager. Senere har hun vært med som frivillig tolk ved flere kuropplegg i Norge.

- Men legene sa: De sykeste kan ikke bli hjulpet. Thomas har ligget urørlig 14 måneder i senga på sykehjem. Hvis han kunne bli hjulpet, er det håp for alle.

Under visningen på lørdag vil en britisk Lightning Process-coach være i salen for å fortelle om behandlingsformen.

 
På forsiden nå