Femmina i Verdal for femte gang

Champagne, rød løper og film i fem dager med kvinner i sjefsstolen.

Saken oppdateres.

TV-ADRESSA: Se festivaltrailere her

Oktober betyr filmfestival i Nord-Trøndelag, og i går kveld åpnet Femmina Internasjonale Filmfestival (FIFF) for femte gang. En liten milepæl er nådd for festivalsjef Marit Bakken.

- I år har jeg ikke fått et eneste spørsmål om kvinnefilm eller om dette passer for menn, forteller Bakken og sier hun begynner å merke effekten av Midtnorsk filmforum.

På programmet står fem nye trønderske dokumentarfilmer, 24 internasjonale kortfilmer og 11 langfilmer.

TV-ADRESSA: -Trøndertango må bli et begrep


- Jeg tror effekten er lavere for dokumentarfilmer enn fiksjon. Kanskje synes kvinner det er viktigere å fortelle historier fra virkeligheten, mener Bakken.

I år satser FIFF på seminarserien «Skuespilleren i film».

Åpningspublikummet rommet begge kjønn, og et oppmøte på 124 satte trolig ny rekord for festivalen. Blant de inviterte var Katja Eyde Jacobsen, som spillefilmdebuterer i februar med ungdomsfilmen «Yatzy».

Les også: -Dropper de altfor perfekte


- Jeg synes det er veldig fint med filmfestival, men jeg vet ikke helt om vi trenger en som er rettet mot kvinner. På en måte skulle jeg i hvert fall ønske at verden ikke var slik. Jeg ønsker bare å lage film, og da er bakgrunn, erfaring og å ha noe på hjertet viktigere enn kjønn, sier Jacobsen.

Hun håper framtiden er lysere.

- Kanskje det vil skje et generasjonsskifte etter hvert.To norgespremièrer

Åpningsfilmen var den danske «Dansen» av En soap-regissør Pernille Fischer Christensen. Hun fikk debutantprisen under Kosmorama for to år siden og lokket mange til kinoen i regnværet.

- Programmet ser veldig bra ut. De er blitt flinkere og flinkere til å fortelle at fra et kvinneperspektiv betyr ikke at det er filmer for kvinner, men fra kvinner, mener Ørjan Hattrem ved skuespillerutdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

FIFF kan i år smykke seg med to norgespremièrer, «Dansen» og «Varg». Sistnevnte er basert på et lite parti i romanen «Skrapelodd» av Kjerstin Ekman - og innspilt i Snåsa. Det blir førpremière på «Georgias dagbok: Bekjennelser om gutter, katter og klining» , «Hest er best 2» og «The Women», en stjernespekket nyinnspilling av George Cukors film fra 1939 med samme navn. På rollelista står Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Candice Bergen, Carrie Fischer og Jada Pinkett Smith. Andre filmer på programmet er «Karamell» , «Rottefangeren», «Innen familien», «Jakthunde», «The black balloon» og «Mamma Mia!» i syng med-versjon utendørs.

På forsiden nå