Kurt med overtrøndersk  trøkk

Vi må ha lov til å herse litt med våre egne, sier regissør Rasmus A. Sivertsen.

Saken oppdateres.

Avklipping av trønderbart, eksplosive utbrudd og rasering av byen. Fredag er det premiere på animasjonsfilmen «Kurt blir grusom», basert på Erlend Loes barnebok med samme tittel. Trøkkføreren Kurt, med Atle Antonsens stemme, får endelig tatt tilbake når han plutselig blir seksti millioner rikere. Da er det lett å bli litt grusom mot alle og enhver, og særlig mot den overtrønderske politimannen. Men når både manusforfatter Erlend Loe, regissør Sivertsen og selve stemmen Paul-Ottar Haga er trøndere, tilgis både parodisk dialekt, politibart og Rosenborg-brøl. Som det står på plakaten: «Noen snakker trøndersk».

- Men nå er det nok - dette er punktum, ler Sivertsen, som tross avslepen bokmålsdialekt er født i Trondheim og oppvokst på Inderøy.

Opprinnelig var ideen å lage en kort tegnefilm om Kurt. Sivertsen fikk penger, begynte å tegne og innså at potensialet var mye større. Syv år senere er det dermed premiére på en dataanimert langfilm med budsjett på 22 millioner kroner. Erlend Loe har bare så vidt vært innom produksjonen, for å «punche opp» dialogen.

- Han sa han ikke ville ha så mye å gjøre med prosjektet. Og at om vi skulle lage noe, burde vi ikke lage boka fra A til Å, men gjøre noe annerledes, sier Sivertsen, som er glad for Loes åpne holdning.

Beveger seg som Atle Antonsen

Figurene i filmen er basert på Kim Hiorthøys tegninger, men har tatt steget inn i dataalderen.

- Jeg er spesielt fornøyd med hvordan vi har utviklet karakterene. Vi har lagt til mye animert humor som ikke finnes i bøkene, sier Sivertsen.

Med seg på laget har Sivertsen flere kjente skuespillernavn, mange av dem rutinerte tegnefilmstemmer.

- Skuespillerne har gjort mye dubbing før, men dette er litt annerledes, forklarer Sivertsen. Her er det skuespillernes stemmer som legger premissene for hvordan de dataanimerte krabatene skal gå, snakke og gestikulere. Først fikk Atle Antonsen brøle replikkene, deretter satt animatørene i gang arbeidet med å få Kurt til å bevege seg.

- Vi plukket enkelte «ticks» fra skuespillerne, sier Sivertsen. For eksempel er det noe med Kurts gange som minner om Antonsen - og hans hovedfiende Dr. Petter renser tennene som Jon Øigarden.

Kurt og finanskrisen

På humoristisk vis er «Kurt blir grusom» en film om misunnelse, mobbing, penger og status. Kurt er en helt vanlig mann som gjennom uvanlig flaks får en hel masse penger. Og som så sløser dem bort på monstertrøkk, bilbane og politisk korrupsjon. Målgruppen er barn fra 8-12 år, 15-åringene ler og voksne kan plukke opp små spissfindige detaljer.

- Kurt og finanskrisen? He he, det er jo helt tilfeldig, sier Sivertsen. - Kurt prøver alt han kan for å bli viktig - og når selv ikke pengene kan hjelpe, går det over styr for ham.

I kveld er det urpremiere med rød løper og trøkk på Colosseum. I kveld er også dagen for aviskritikkene.

- Vi får bare krysse fingrene, sier Sivertsen, som nå jobber med et langt mindre karikert animasjonsprosjekt med færre trøndere og ingen barter. I Pelle politibil snakker politiet nordlending.

 
På forsiden nå