Årets skurk i årets film

Javier Bardem spiller den hensynsløse leiemorderen Anton Chigurh i årets beste film, Coen-brødrenes «No Country for Old Men». Her er de 20 beste filmene fra 2008 ifølge Adresseavisens filmanmeldere.

Saken oppdateres.

Ifølge Adresseavisens filmanmeldere Martin Nordvik og Terje Eidsvåg var det brødrene Joel og Ethan Coen som laget den beste filmen på norsk kino i 2008. Det brutale dramaet om grådighet, hevn og ren og skjær ondskap toppet et år hvor amerikansk film imponerte mer i kvalitet og dristighet enn norsk film, som ikke nådde opp på vår Topp 20-liste i år.

Nok utenomsnakk - her er de 20 beste filmene fra 2008 (trykk på filmtittelen for å se trailer):1. NO COUNTRY FOR OLD MEN

«Coen-brødrene tilbake i «Fargo»-form. Deres mesterlige «gjendiktning» av Cormack McCarthys roman gir den herlige følelsen av at alt stemmer. En studie i menneskelig ondskap kan virke som en advarende karakteristikk av en film, men her er det ment som helhjertet anbefaling av brødrene Ethan og Joel Coens nifse og pirrende westernthriller.»

2. DYKKERKLOKKEN OG SOMMERFUGLEN

«En sann historie som nesten ikke er til å tro er blitt en blendende, gripende og oppløftende film om ordene bak alt. Dette er en av årets kinobegivenheter, en filmopplevelse som skiller seg fra det meste som lages av bred, allmennmenneskelig film.»

3. THERE WILL BE BLOOD

«Med Oscar i blikket har Paul Thomas Anderson sluppet en spillesugen Daniel Day-Lewis løs i en rolle som utvikles fra beinhard sliter til steinrik oljemagnat, fra røff arbeider til skakkjørt tyrann.»

4. GOMORRA

«En rystende film, særdeles vellaget. Som rett-i-magen-skildring av organisert kriminalitet på gateplan er «Gomorra» et glitrende stykk besk realisme fra Europa her og nå.»

5. DEN ANDRE SIDEN

«Dette er en film uten hokus pokus av noe slag; simpelthen en godt fortalt historie, fint formidlet gjennom tette personskildringer og intelligent bruk av velvalgte locations.»

6. OM FORLATELSE

«Følelsesladet filmatisering av Ian McEwans roman med mesterlig innsats av unge skuespillere. Det unge, britiske teamet har løst oppgaven med bravur og leverer en velkomponert film med helt eksepsjonelt sterke enkeltscener.»

7. LA DEN RETTE KOMME INN

«En hjerteskjærende, realistisk film om mobbing - virker det som, før «La den rette komme inn» flekker tenner og viser seg å være en iskald grøsser. Spenningsmomenter nok til å nagle tilskueren til stolen.»

8. I'M NOT THERE

«Det er godt å se en filmskaper med guts i møte med et ikon og hans kanoniserte musikk, i et prosjekt som virker sært og snålt på papiret, men som får både musikken og historien til å leve på lerretet. Og så Cate Blanchett, da. Wow.»

9. WALL-E

«Herlig animasjonsblanding av nostalgi og framtidsvisjon med godbiter for alle - uansett alder. Det er fornøyelig hele veien og dessuten så uanstrengt aktuelt med et usentimentalt blikk for diskutable holdninger.»

10. THE VISITOR

«Morsomt og gripende om en stiv amerikaner som plutselig finner et par innvandrere i leiligheten sin. Godt spilt og skrudd sammen og med en sjelden evne til å bry seg om menneskene den introduserer.»

11. LUST, CAUTION

«Nesten hver scene er en estetisk nytelse, og spillet mellom Tony Leung og Tang Wei dirrer av innestengte og overstyrte følelser. «Lust, Caution» er et lidenskapelig mesterverk fra en filmskaper som behersker mediet så suverent at det bare er å lene seg tilbake og se hvordan det kan gjøres.»

12. MARIA LARSSONS EVIGE ØYEBLIKK

«Jan Troells tidsbilde og myldret av skjebneportretter munner ut i en hyllest til menneskelig verdighet. Tittelfiguren Maria er et kolossalt løft som finske Maria Heiskanene nesten bokstavelig talt bærer på ryggen i over to timer.»

13. THE DARK KNIGHT

«Gnistrende action-underholdning med stjernespill mot mørk bakgrunn i Batmans hittil sterkeste stunt. Filmen er et mørkt eventyr med en merkelig kraft, hvor mye virker gåtefullt selv om det meste bygges på kjente elementer.»

14. SOLSIKKENES NATT

«Grim, men særdeles velspilt og velkonstruert spansk krim om drap og voldtekt på landsbygda. Gjennom suveren bruk av mediet maner Jorge Sanchez-Cabezudo fram spenning og uhygge på et filmatisk nivå moderne krim sjelden opererer på.»

15. IN THE VALLEY OF ELAH

«En av årets beste amerikanske filmer, om en fars jakt på sin sønn savnet etter perm fra Irak-krigen. Paul Haggis' film klarer på utfordrende vis å skildre både pårørende og soldater som er midt oppi det, uten å banalisere tematikken.»

16. KLASSEN

«To timer i hyperrealistisk selskap med ungdomsskolelærer og elever i forstad til Paris ga gullpalme i Cannes til årets beste av de kommende julefilmene.»

17. STILLE LYS

««Stille lys» er den mest fullendte filmen fra Carlos Reygadas så langt. Om ikke et mesterverk, så en film som viser svimlende ambisjoner i møte med en evne til å framstå som en personlig og mektig filmforteller.»

18. HAPPY-GO-LUCKY

Godt humør kan redde dagen, men store doser kan provosere, erfarer Poppy i Sally Hawkins suverene tolkning. Med usvikelig teft har Mike Leigh sluppet denne filmen nå, akkurat idet mye butter imot for de fleste.

19. VICKY CRISTINA BARCELONA

«Stjernespill i Woody Allen-regi leker lystent med klisjeer i kjærligheten, kunsten og livet. Tydelig inspirert av miljøskifte er aldrende altmuligmann Allen ungdommelig sprelsk i språk, spøk og spillopper.»

20. PARANOID PARK

«Sjeldent følsom og levende amerikansk ungdomsfilm fra skatemiljø i Portland. Selv om det er et stort spenn i hans produksjon, er Gus Van Sant en av de mest særpregede amerikanske filmskaperne i dag.»

 
 
 
 
 
 
        
            (Foto: Photo Credit: Alex Bailey)

  Foto: Photo Credit: Alex Bailey

 
 
 
 
§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå