- Ville vi skulle sove sammen

Regissør Matias Armand Jordal ville at «Sammen» skulle bli mest mulig ekte. Så han ba Evy Kasseth Røsten (30) dele seng med motskuespiller Fridtjof Såheim (40).

Saken oppdateres.

Neste fredag har «Sammen» première på norske kinoer. Filmen, som har Fridtjof Såheim (40), Evy Kasseth Røsten (30) og debutant Odin Waage (12) i sentrale roller, handler om en liten kjernefamilie som går i oppløsning etter at mor dør. Hun har vært limet i familien, hvordan skal far og sønn vandre videre?

I går var Evy i Trondheim sammen med regidebutant Matias Armand Jordal, sønn av Helge, for å snakke om filmen.

Ble en familie

- Jeg ville fortelle en sterk historie om det å være menneske. De sliter med at hun er borte, begge to. Mest faren, og så ser sønnen at han også er i ferd med å miste faren sin, sier Matias.

Skuespillerne ble involvert på slutten av manusarbeidet for å gjøre den sterke historien troverdig.

- Vi bowlet sammen, var ute og spiste sammen flere ganger, gikk på kino og var en familie, forteller Evy. Hun spiller den snille, morsomme og omsorgsfulle Kristine, som etterlater seg mann og barn. Like før filminnspillingen startet, tilbrakte de tre et døgn sammen i leiligheten i Drammen.

- Vi måtte bli kjent med «vår» leilighet. Jeg brukte kjøkkenet, og lagde middag sammen med sønnen. Etterpå skulle vi overnatte. Det var to soverom der, gutterommet til Odin og så skulle jeg og Fridtjof sove i det andre. Det ble ikke noe av, men var ganske spesielt, sier Evy som også deltok i innredningen av leiligheten.

Autentisitet

- Matias er opptatt av det autentiske hele tiden, og han kommer godt ut av det. Men jeg sa at det er ikke Kristine og Roger som tar av seg klærne og legger seg, det er Evy og Fridtjof. «Jeg kommer og ligger på sofaen», svarte han. Men Matias kom ikke, så Fridtjof sov på sofaen og jeg i den oppsnekrede senga. Det var ikke akkurat en god seng, jeg sov nesten ikke den natta. Vi hadde vel holdt oss våkne begge to om vi skulle sovet sammen. Men vi ble mindre sjenert på den måten, forteller Evy som berømmer Matias som skuespillernes regissør.

Både Evy og Fridtjof har partnere på hver sin kant.

- Samhold var viktig for meg, og spesielt for Odin som er bare 12 år, for i den alderen tar det tid å få tillit til voksenpersoner. Det hjalp veldig, han ble trygg på Evy og Fridtjof fordi de var mye sammen, mener Matias.

For andre gang på to uker møter Evy døden på lerretet. Sist gang i blodig kamp mot nazizombier i «Død snø». I «Sammen» tar far og sønn farvel ved kista.

- Hver morgen var det tull og tøys på sminkerommet før vi sammen dro på location. Den siste dagen kom jeg lenge før dem for å bli sminket og lagt i en kiste. Jeg lå der en stund før de kom inn i kapellet, og det tror jeg hjalp Odin veldig, forteller Evy med et stort hjerte for sin unge motspiller. De to fikk et nært forhold under innspillingen. Unge Odin Waage (12) fikk rollen etter å ha konkurrert mot 4-500 unge gutter.

- Vi filmet kronologisk, så de hadde fått et kjempefint forhold før hun dør. Det fikk en kjempefin effekt på spillet, han ble veldig rørt, forteller regissøren som går tett inn på skuespillerne i «Sammen». Det var ikke alltid like enkelt.

- Det er en påkjenning å ligge i en kiste i en halv dag. Mens jeg lå der og lot som om jeg var død, tenkte jeg på mye. Farfar som døde for tre år siden, og er det slik det kjennes ut, undret Evy.
I natt dro Evy til USA. Sammen med produsent Harald Zwart og regissør Tommy Wirkola skal hun representere «Død snø» på den legendariske Sundance-festivalen.

 
På forsiden nå