Filmarven rett hjem i stua

KRISTIANSAND: Ved hjelp av en portal som baserer seg på digitalteknologi kan vi snart spille av nesten glemte norske filmgodbiter på vår egen tv-skjerm.

Saken oppdateres.

Det er et stolt knippe samarbeidspartnere som presenterer det de omtaler som sitt kjærlighetsbarn under Barnefilmfestivalen i Kristiansand: Et filmarkiv som snart skal komme både kino og menigmann til gode.

Nystartede NorgesFilm, som har base i Kristiansand, skal drive distribusjonen av filmene i arkivet over det digitale høyhastighetsnett. Til høsten skal tilbudet være tilgjengelig for både skoler, bibliotek - og private kunder

Jan-Robert Jore, daglig leder for NorgesFilm, sier:

- Dette har vi jobbet mot i fire år. I dag er vi en smule spent - og ikke minst stolt. Det finnes så mye god norsk film, men mange av dem - kanskje spesielt kortfilmer og dokumentarer - lider en tragisk skjebne i nedstøvede arkiver. Det er her NorgesFilm og Norsk Filminstitutt kommer inn i bildet.

Skoler, bibliotek og kinoer skal ved siden av menigmann være arenaer og målgrupper når NorgesFilm lanserer arkivet til høsten. Ny teknologi gjør at filmene kan sendes direkte via bredbånd inn i kinosalen. Kristiansand kino er en av de første kinoene i landet som kan sende film direkte via digitalt høyhastighetsnett. Det handler om at det skal være enkelt å få oppleve god norsk film. Allerede fra 1. september skal arkivet være oppegående. Det kommer til å koste noe å få tilgang på filmene, men Jore lover god kvalitet og etter hvert et stort utvalg.Teknologisk plattform: Norsk Filminstitutt og NorgesFilm går sammen om å gjøre fortidens filmskatter tilgjengelig. Her fra Arne Skouens «Gategutter».

På forsiden nå