Moderne skatte-jakt med Nicolas Cage

LONDON: Etter suksesser som «Con Air» og «Gone in 60 Seconds», er parhestene Nicolas Cage og Jerry Bruckheimer tilbake med en ny actionthriller som topper listene i USA.

Saken oppdateres.

I «National Treasure» er Cage en sprø arkeolog på jakt etter legendariske skatter. Hvis du ikke kan vente på filmversjonen av Dan Browns bestselger «Da Vinci-koden», kan «National Treasure» være et alternativ, vel og merke hvis du tåler en hardbarket actioninnpakning. Filmen bygger på legenden om tempelriddernes enorme skatter og følger spor som bringer historien tilbake til omkring år 2000 før Kristus og fram til uavhengighetserklæringen og dagens USA. Med elementer fra virkeligheten og med mystiske koder, retter den søkelyset mot symboler vi i dag tar for gitt.

– Jeg har lagt merke til at folk for tiden er veldig interessert i legender, mysterier og konspirasjonsteorier. Manuset ble utviklet for seks-syv år siden og har tydeligvis truffet noe vesentlig i dagens samfunn, sier en sortkledd Nicolas Cage som selv har sansen for overtro og mystisisme. Han har på seg trange, sorte skinnbukser og flere av fingrene er pyntet med gigantiske, brunrøde steinringer.

– Carnelian-steiner. De skal visstnok gjøre fantastiske ting for sexlysten. Jeg er veldig interessert i både steiner og sex, humret Cage da vi traff ham i London.

Motsetninger tiltrekkes

«National Treasure» er produsert av Jerry Bruckheimer som tidligere har samarbeidet med Nicolas Cage i «The Rock», «Con Air» og «Gone in 60 Seconds». Bruckheimer har også produsert «Armageddon», «Black Hawk Down» og «Pirates of the Caribbean». Regien er ved Jon Turteltaub («The Kid» og «Instinkt») som forøvrig gikk på gymnaset med Nicolas Cage.

– Jeg har kjent Nic siden vi begge var tapere, sier Jon Turteltaub lattermildt.

– Vi var veldig forskjellige. Han var mørk og introvert. Kunstnerisk. Jeg var en underholder som prøvde å få folk til å le. Vi var alltid litt redde for hverandre. Jeg var redd for at han ikke skulle synes jeg var kul nok. Han var redd for at jeg skulle drite han ut for å prøve å være kul. Siden den gang har vi knapt sett hverandre på 20 år. Og i dag er vi like forskjellige. Våre karrierer er en indikasjon på det. Men vi får fram motsetningene hos hverandre, og det er flott.

Skattejakt

Foruten Nicolas Cage, har «National Treasure» en stjernespekket rolleliste med Harvey Keitel som FBI-agent og Jon Voight som faren til Cages rollefigur, Ben Gates. Familien Gates har i seks generasjoner lett etter sporene av tempelriddernes enorme skatter som har vært borte i over 200 år. Etter sigende skal de ha blitt gjemt av Amerikas grunnleggere.

Den britiske skuespilleren Sean Bean som ble verdenskjent i rollen som Boromir i «Ringenes Herre», er historieinteressert superskurk. Han stiller ubarbert til intervju, i sliten olabukse og collegegenser og ser forfriskende lite glattpolert ut.

– Jeg kjente ikke til historien om tempelridderne, men jeg er glad i historie og lærte mye underveis, blant annet om grunnleggerne av Amerika, forteller han.

Verdens vakreste

Tyske Diane Kruger som hadde sin internasjonale debut som verdens vakreste kvinne i «Troja» mot Brad Pitt og Sean Bean er i «National Treasure» konservator i Nasjonalarkivet. Diane studerte dans på Royal Ballet i London inntil en skade stoppet karrieren, og hun dro tilbake til Tyskland hvor hun ble en av landets mest fotograferte modeller. Etter oppfordring fra regissør Luc Besson, som hadde sett henne i et magasin og ba henne prøvespille for «Fifth Element», begynte hun på skuespillerskole i Paris.

– Jeg er glad for at jeg spiller en sterk og kunnskapsrik kvinne i filmen. Jeg har så lite filmerfaring at jeg har mye å bevise enda. Senere kunne det vært morsomt å spille en dum blondine, mener Diane som er vakker i virkeligheten også – om ikke nødvendigvis verdens vakreste.

– Hva er det mest usannsynlige ved filmen, spør vi regissør Jon Turteltaub.

– Jeg tror faktisk at det er mulig å stjele originalutgaven av uavhengighetserklæringen – i alle fall var det det da vi begynte filmutviklingen før 11. september. Det mest usannsynlige er kanskje at en så pen kvinne som Diane jobber i Nasjonalarkivet.bildetekst

Den store julefilmen: I «National Treasure» spiller Nicolas Cage en litt sprø arkeolog på spenningsfull skattejakt.

bildetekst

Den store julefilmen: Nicolas Cage sammen med «verdens vakreste kvinne» Diane Kruger i filmen «National Treasure. 
På forsiden nå