Tall for kinobesøket i fjor ble som vanlig offentliggjort den første uka i det nye året. Statistikkene fra Norge og USA for 2012 viser flere sammenfallende trekk. Både her til lands og i USA var 2012 et bra år for kinobransjen, med betydelig vekst fra året før.

Det litt overraskende er at en rekke storfilmer med store filmstjerner gjorde det langt dårligere enn forventet. Både amerikanske og britiske medier spør seg i disse dager om filmstjernenes æra i Hollywood er over, eller i sterk endring.

I dag har den nye filmen til Tom Cruise, «Jack Reacher» premiere i Norge. Etter to uker på kino i USA har den spilt inn drøyt 40 millioner dollar, noe som betegnes som skuffende, sammenlignet med besøket på «Hobbiten», Quentin Tarantinos «Django Unchained» og filmversjonen av «Les Misérables», som drar de største massene på kino i USA for tida.

Om den nye filmen til Cruise trekker mindre folk enn ventet, så floppet hans andre film i fjor. Hardrockmusikalen «Rock of Ages» spilte bare inn ca. halvparten av kostnadene. Filmene til to av de sikreste publikumsmagnetene i USA, Johnny Depp og Adam Sandler havnet også langt nede på lista over de mest populære filmene i 2012.

«Dark Shadows» var Depp og Tim Burton på tomgang kommersielt som kunstnerisk, mens Sandlers «That's My boy» neppe engang kommer på kino i Norge. Årets store suksesskomedie, både i USA og Norge ble den relativt rimelige rølpemoroa «Ted» med en doprøykende kosebamse og Mark Wahlberg.

Av de største, best betalte amerikanske filmstjernene var det bare Will Smith som hevdet seg med en film på Topp 15 med «Men In Black 3». Det kan altså se ut som om det som i Hollywood lenge har vært kjent som «star power» er i ferd med å miste noe av kraften. Andre ting ved film har blitt vel så viktig som etablert stjerneskuespiller på plakaten.

Hvis vi ser på hvilke filmer som ble de største suksessene i fjor, så er stikkordene filmatiserte tegneserier («Batman», «Avengers») filmatiserte ungdomsbøker («The Hunger Games», «Twilight» «Hobbiten»), familiefilm («Istid 4», «Madagaskar 3», «Brave») og James Bond. I Norge utfylte «Kon-Tiki» og «Reisen til Julestjernen» samme bilde, begge steder med rølpete «Ted» som eneste outsider og originalhistorie i toppen.

Hvis filmstjerner skinner med svakere, mer kortvarig kraft, vil det få betydning for filmer og karriereløp framover. Den største filmstjernen i USA etter 2012 å dømme, er uten tvil Jennifer Lawrence, foran stigende stjerner som Joseph Gordon-Levitt og Channing Tatum.

22-åringen fra Kentucky som ble Oscar-nominert for hovedrollen i 2011s beste film, «Winter's Bone» ble megastjerne med «The Hunger Games», og gjorde dessuten en lavbudsjetts grøssersuksess, samt den kommende Oscar-favoritten «Silver Linings Playbook» i fjor.

Lawrence er befriende frittalende og saftig siterbar som intervjuobjekt. På forsiden av februarutgaven av Vanity Fair presenteres hun som «The World's Most Desirable Woman». Til bladet sier hun at å spille film er ganske dumt, sammenlignet med jobbene leger og brannfolk gjør. Det blir interessant å se om hun og nyere stjerneskudd vil overstråle veteranene også i 2013. I så fall spørs det om to kommende filmer om aliens og en ny «Mission Impossible» er nok til at Tom Cruise beholder lønn og status.