Forførerisk drama

Drivende godt drama som gjerne tåler et gjensyn.

Saken oppdateres.

Som en av flere norske filmer som i disse tider relanseres på dvd, er denne lille perlen igjen tilgjengelig.

«Telegrafisten» var en av nittitallets mest sette filmer, og det er ikke vanskelig å skjønne. Her møter vi Ove Rolandsen i Bjørn Floberg skikkelse, en notorisk drømmer, oppfinner og svermer som drives fram av sin lidenskap. Fabrikkeier Mack styrer det meste som skjer i bygda, og er også far til vakre Elise, kvinnen som står øverst på Rolandsens ønskeliste. Da oppfinneren får patent på sitt nye fiskelim, forrykker han maktbalansen og vinner til slutt den tidligere så uoppnåelige Elise.

Filmen er løst basert på Knut Hamsuns «Sværmere», og er en av de Hamsun-filmatiseringene som har holdt seg best. Kanskje særlig på grunn av mansuforfatter Lars Saabye Christensen, som har bidratt til å gjøre karakterene og dialogene livlige og troverdige.

Bjørn Floberg er ikke alltid like overbevisende som nordlending, men bortsett fra det er han strålende. Det er også Kjersti Holmen i rollen som forsmådd og sjalu bergenser.

«Telegrafisten» var Norges bidrag til Oscar, den vant Amandaprisen for beste nordiske film og en rekke andre internasjonale priser.

EKSTRAMATERIALE: Godkjent. Fyldig, men noe statisk flue på veggen-intervju med regissør Erik Gustavson og «bakomfilm» av Edward Hambro. Det eneste vi savner er innspill fra manusforfatter Saabye Christensen.

 
På forsiden nå