Det er noen ubetalelige scener, særlig for nordmenn, i denne oppblåste filmversjonen av Marvel Comics tegneserievri på norrøn mytologi. Som når Thor og hans gode hjelpere fra Åsgård står i ørkenen i dagens New Mexico og roper mot himmelen: «Heimdall! We need you!». Eller når Loke med ondt flir i gudenes rike antyder at Thors møte med Natalie Portmans forskerbabe nede på jorden har gjort ham soft.

Det mest overraskende ved «Thor» er at det er Kenneth Branagh som har regissert den. Etter å ha brukt det meste av sin tid som filmskaper på høykulturelle filmer etter manus av Shakespeare, er det litt av et sprang til høyteknologisk popcornaction basert på tegneserievri på mytologi. «Thor» bør helst ikke tas på alvor. Som spektakulær, påkostet blanding av dataspill, tegneserie, fantasy og sci-fi-action er den tidvis ganske underholdende.

Som helhet blir filmen tidvis for dum, oppblåst og drønnende til sitt eget beste, men det spørs hva man sammenligner med. I 3D-vri på mytologi og kamp med guder, er den langt bedre og mer underholdende enn «Clash of the Titans». Anthony Hopkins er mindre pinlig som Odin enn Liam Neeson var som Zevs, for å si det sånn.

«Thor» er dårligst når den befinner seg mellom Åsgård og Jotunheimen og legger seg tett opp mot dataspill som 3D-film. Chris Hemsworths høyreiste, framfusende Thor blir langt mer underholdende når han forvises til Jorden og lander i våre dager, mellom forskere og FBI i dagens USA. «Hvilket rike er dette? Alfheim?» spør han Nathalie Portman og Stellan Skarsgård som forsker på himmelfenomen og får guden midt i fleisen.

Selv om den nærmer seg kalkun-fakter og regissør Branagh heller ikke kjenner begrensningens kunst i møte med såkalt lavkultur, så er «Thor» sjelden skikkelig dårlig, tidvis ganske god underholdning. Selv om flere av skuespillerne ser ut som om de skal på audition for en Scorpions-video, er det solide krefter som er satt til å framføre replikker de færreste nordmenn hadde sett for seg i en milliardfilm som dette. Derfor skal man kanskje være fornøyd med at resultatet har blitt halvbra, og slett ikke heldårlig.

Norønt i New Mexico: Thor-filmen er halvbra, og slett ikke heldårlig, mener vår anmelder.