KOSMORAMA 2009

Filosofisk maskespill

Nattsvart skildring av superhelter i grafisk ubehagelig og samfunnsengasjert lagkake med visuelt jerngrep.

Heltene i Allan Moore og Dave Gibbons tegneserieunivers «Watchmen» er virkelige mennesker som blir konfrontert med nevroser, personlige dilemmaer og etiske problemstillinger. Samtlige - med ett unntak - mangler superkrefter.

Det er den maskerte hevneren Rorschach (Jackie Earle Haley) som er sentral. En traumatisert, avdanket slask som tar sine avgjørelser etter mottoet øye for øye, tann for tann. Han setter alt inn på å avdekke et komplott mot pensjonerte kolleger når The Comedian, en av gruppens egne, blir drept. En urovekkende konspirasjon er på gang, for hvem vokter vokterne som har som oppgave å passe på menneskeheten?

Tegneserien ble utgitt som 12 frittstående album i perioden 1986-1987, og senere som bok. På norsk er serien kjent som «Vektere». «Watchmen» er den eneste grafiske romanen som har fått den ettertraktede Hugo-prisen. Regissør Zack Snyder har tatt godt vare på de mange lag i denne komplekse historien, hvor man aner en formanende pekefinger langt inn mot dagens politiske system. Det er USA anno 1985, og verden er bare et tasterykk unna atomkrig med Sovjetunionen. Dommedagsklokken beveger seg mot fem minutter før midnatt. Hvem kan stanse galskapen, kan forholdet normaliseres og verden puste lettet ut?

Historien er ubehagelig virkelighetsnær, og utforsker moral og etikk blant samfunnstopper som styrer massene. Richard Nixon, Henry Kissinger, Fidel Castro, Andy Warhol og Vietnamkrigen er noen av elementene i denne visuelle lagkaken, hvor Snyder byr på nattsvarte bilder og visuelle sjokk som skaper ubehag. Men også med et jerngrep rundt publikum, i selskap med skuespillere som byr på like mange nyanser som denne historien har innfallsvinkler.