Action med kvasse klør

Her er det først og fremst fangst for dem som er sultne på skarpladet action, for «X-Men Origins: Wolverine» risper saftig i sinnet for den som lever seg inn i stoffet.

Her spares det bokstavelig talt ikke på kruttet for før fortekstene er over, har vi sveipet innom Den amerikanske borgerkrigen, begge Verdenskrigene og Vietnam-krigen. Konseptet går altså mange skritt tilbake og gir en bakgrunn for de tre filmene som allerede har gledet fans av den kjente Marvel-tegneserien. Den første, «X-Men», kom i 2000 og ble fulgt opp av «X-Men 2» og «X-Men: The Last Stand». Selv fant jeg ingen grunn til å følge opp etter den første, men mutant-motivet er seiglivet. Og nå er jeg absolutt positivt overrasket etter et nytt møte med Hugh Jackman & Co.

Denne gang griper handlingen helt tilbake til 1845 og gir noe av bakgrunnen for det som skulle bli den uberegnelige, aggressive, hevngjerrige Wolverine. En bloddryppende brødrekonflikt er en riktignok diffus «forklaring» bak historien, som her skifter fra storslåtte naturopptak til de mest utspekulerte spesialeffekter. Blant disse er tittelfigurens innbygde metallklør såpass kvasse våpen at de eneste som kan yppe seg, nesten må svare med samme mynt. Et mykt feminint innslag (Alice Parkinson) sniker seg inn mellom muskuløse menn og nådeløse våpen, men x-men er x-men . . .

Et karakteristisk trekk er personenes enestående evne til å overleve enhver påkjenning; det er faktisk slik at filmskaperne (den sørafrikanske regissøren Gavin Hood backes opp bl.a. av den gamle Batman-krigeren Richard Donner som executive producer) tydeligvis har fått trøbbel med en naturlig avrunding. I hvertfall slutter filmen liksom litt for brått - før den får et like umotivert påheng. Mye står og faller med den australske kjempen Hugh Jackman i hovedrollen; han har ikke tatt lett på oppgaven. Overkroppen er pumpet opp til fryktinngytende dimensjoner og samtidig er det plass for litt selvironi - f.eks. i hans spørsmål: «Ser jeg ut som en som overdriver?»

Opptakene er gjort i Australia, Canada, New Zealand, New Orleans og jeg vet ikke hvor, men uansett omgivelser; her er det action som gjelder. Wolverine på motorsykkel i kamp mot to tungt bevæpnede kjøretøy pluss ditto helikopter, det må vel være rått parti? Joda, men for hvem? Interesserte får selv sjekke, og dette er film for kino, skjermen blir for liten uansett.