Vakkert om kjærlighet

Imponerende fra japansk mester i fargerik og spennende fortelling om kjærlighet og savn.

Saken oppdateres.

PONYO

Japansk tegnefilm

Regi: Hayao Miyazaki

Norske stemmer

Han har skapt uforglemmelige kunstverk på film, den gamle mester Miyazaki. Tenk bare på «Min nabo Totoro» og Oscar-belønnede «Chihiro og heksene». Denne gang går trendsetteren innen animasjonsfilm i dypet på mange måter i en rørende historie om kjærlighet.

Gullfiskprinsessen Ponyo forelsker seg i den vesle gutten Sondre, og har ikke noe annet ønske her i verden enn å bli menneske. Mer skal vi vel ikke si om utviklingen, annet enn at H. C. Andersens «Den lille havfruen» nok har lagt i tankene hos den godeste Hayao Miyazaki.

Enav gjennomgangsfigurene i hans til nå ni produksjoner er den gamle, rynkede bestemorskikkelsen med et lunt glimt i øyet. Hun er med her også, men får sterk konkurranse fra aldrende sjarmtroll på pleiehjemmet, som er en del av Sondres omgivelser når han blir med mor på jobb.

Resultatet er imponerende, skildret i detaljrike vakre tegninger. For den aldrende mesteren har forlatt animasjonsteknikken til fordel for tegnebrettet og god gammeldags tegnefilm. Befriende frigjort fra såpeglatt animasjonsteknikk blir dette en fortelling som er både nifs og rørende på samme tid. Og aldri så lite grann spennende når havets guder reiser bust og elementene herjer. Og under overflaten ligger en gammel forbannelse på lur.

En tidløs historie, skildret med innsikt og varme – som nok vil glede mange i tiden som kommer.

 
        
            (Foto: Filmweb)

  Foto: Filmweb

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå