Fortsatt konge

3D-versjonen tilfører ikke noe særlig, men «Løvenes Konge» er fortsatt en imponerende film og en godt norsk dubbet Disney-klassiker.

Saken oppdateres.LØVENES KONGE
Amerikansk animasjon
Regi: Roger Allers/Rob Minkoff
Med: norsk instruksjon og tekst av Harald Mæle

I dag er «Løvenes Konge» fra 1994 en av mange Disney-klassikere innen animasjonsfilm. I ettertid har den generert en populær musikal. Her kommer den altså i nypusset 3D-utgave for en generasjon barn og foreldre som skal få inntrykk av at de mest imponerende kinobesøkene krever spesialbriller.

Da den kom for 18 år siden, var filmen nummer 32 i Disneys katalog med det som da het «tegnefilm». Det mest spesielle ved den var at den var den første i rekken basert på originalmanus. Ved gjensyn blir det tydelig hvor godt filmen har stått seg, og hvor god den norske versjoneringen er. Klassikerstatusen i terningkarakteren gjelder hovedsakelig det som alltid har vært i filmen: historien, musikken, animasjonen og dubbingen. 3D-tilpassingen gjør verken filmen bedre eller dårligere. Den merkes best i gress og forgrunn, mens hovedpersoner, landskap og bakgrunn i liten grad framstår med ekstra dimensjon. Musikken til Elton John og Tim Rice, typene og historien fortjener klassikerstatus. Med åpenbar inspirasjon fra Shakespeare har historien om en liten løveunge med en slem, maktsyk onkel mørke daler og sprudlende sidespor.

Summen er en dristig, gripende og overraskende skummel film, både for små og store, vel verdt å oppdage for nye generasjoner. Det er sjelden norsk dubbing av en amerikansk klassiker sitter så godt. Harald Mæle og hans team skal ha ære for det. For de voksne kommer heldigvis Elton Johns tittelsang også i originalversjon helt til slutt.

 
 

På forsiden nå