Bikinijenter med pistol

Tenåringsjenter begår ran for å komme seg på ferie til Florida for dop, sex og utagerende festing. Spekulativ, drøy og god bikinifest av en film.

Film: Spring Breakers

Saken oppdateres.

Jenter i bikini med våpen forbindes gjerne med sleazy, spekulativ, såkalt exploitation-film fra 70-tallet. Siden premieren i USA for noen uker siden, har «Spring Breakers» skapt mye debatt der. Enkelte har rast over det de oppfatter som spekulativt spill på sex og våpenkultur i et samfunn hvor den blandingen er et ladet tema for tida.


Andre ser filmen som en bitende kritikk av den amerikanske drømmen som livsstilsfenomen. Noe av det spesielle med en hedonistisk, bikinikledd ungdomsfilm om fire jenter som tyr til ran for å finansiere ferie og fest, er at den er laget av avantgardefilmskaperen Harmony Korine.


Korine har hittil har vært kjent for smale, sære filmer som debuten «Gummo» (1997) regissør og manuset til Larry Clarks ungdomsdrama «Kids» (1995). Debutfilmen hans spilte inn 20 000 dollar på tre kinoer i USA. Denne har altså blitt en omdiskutert hit som har spilt inn over ti millioner dollar.

Til enerverende partymusikk av Skrillex og en visuell og lydmessig estetisering av kropp, sprit og dop, er det mulig å se «Spring Breakers» som spekulativ blanding av vold, sex og fest. Alternativt som en dristig, kritisk skildring av en kultur og en livsstilsdrøm hvor gangster er kult.

Er det ironi eller alvor, kvinneforakt eller kritikk av en livsstilsdrøm som dyrkes i populærkulturen? James Franco som en slags hvit utgave av Snoop Dogg og fire unge jenter som føler de får realisert seg selv med bikini, våpen, dop og penger, gir lett, men også utfordrende drama.

Det er ikke veldig langt fra filmens estetikk og glorifisering av ungt partyliv i Florida om våren til MTVs behandling av fenomenet. Det som gjør «Spring Breakers» til en interessant, diskutabel og overraskende god film, er måten den fortelles på.

Den franske fotografen Benoît Debie, mest kjent for sitt arbeid med provokatøren Gaspar Noé, har gitt filmen et visuelt uttrykk som står suggererende godt til handlingen. På lydsiden utfylles hedonistisk partymusikk med lyden av våpen som lades, til faretruende effekt mot bikinikropper og eksesser på solsiden.

«Spring Breakers» er en film du sjelden helt vet hvor du har. «Vi bare later som det er et dataspill!» sier jentegjengen når de begår brutalt ran for å få den ferien de mener de fortjener. Ikke siden «Natural Born Killers» har en bred amerikansk film spilt så rått på den flytende overgangen mellom drøm og mareritt i amerikansk populærkultur.

Farlige jenter: James Franco
som gansgterrapp er omgitt av Vanessa Hudgens og Ashley Benson i jentegjengen som raner seg til fest og ferie i Florida i
«SpringBreakers». 

Farlige jenter: James Franco som gansgterrapp er omgitt av Vanessa Hudgens og Ashley Benson i jentegjengen som raner seg til fest og ferie i Florida i «SpringBreakers». 

På forsiden nå