Fabelaktig fortelling

Fabelaktig fortelling med flytende overgang mellom virkeligheten og magiens verden.

Saken oppdateres.

Meksikanske Guillermo del Toro har et grenseoverskridende filmspråk og utnytter det med en fantasi og intensitet som kan resultere i noe så overdådig og sterkt som «Pans labyrint». Dette er en filmskapers fabulering på begge sider av skillet mellom en brutal virkelighet og en fantasiverden som iblant kanskje får dominere for sterkt.

Etter del Toros «Djevelens ryggrad» og den imponerende, tegneseriebaserte «Hellboy», kommer «Pans labyrint» med nye studier av djevelskapen i menneskenes tilværelse. Og – av de motkrefter som tross alt finnes overfor de mørke makter.

Andre verdenskrig går mot slutten, og kampene i de spanske skoger er mer nådeløse enn noensinne. Den ufattelig fanatiske og brutale kaptein Vidal (Sergio López) leder Francos fascister i deres kamp mot «hjemmestyrkene», grupperinger som opererer i geriljastil. I Vidals skikkelse konsentreres ondskapen i et ansikt som studeres i detalj – bl.a. i knivskarp barberingsscene.

Det er også andre bilder – noen helt groteske – som ikke slipper så lett.

Den enslige moren Carmen (Ariadna Gil) har, ubegripelig nok, knyttet seg til denne mannen, som også blir unge Ofelias (Ivana Baquero) stefar. Dette er det dystre bakteppet for en historie hvor Ofelias «overlevelsestaktikk» blir et hovedtema. Hennes nærhet til eventyrets verden er allerede antydet i en innledningssekvens. Om det er hennes fantasi eller en svært frodig drømmeverden skal være usagt.

Filmen lar henne i alle fall finne inngangen til Pans labyrint, som har eventyrlige opplevelser og skikkelser å by på. Heller ikke her er tildragelsene uten nifse sider og groteske innslag, men en får inntrykk av at Ofelia likevel føler seg «hjemme» der. Er det hennes egen fantasikraft som gir henne styrke?

Tilbake i virkeligheten finner Ofelia også forbundsfeller i den konkrete kampen mellom det gode og det onde. Er det dette oppgjøret auteuren Guillermo del Toro med hjelp av et førsteklasses ensemble fabulerer rundt med sitt eventyr i krigsramme? Han åpner uansett for et mylder av utspill og spørsmål i denne spesielle historien, som blant mye annet også handler om en ungt sinn i møte med de voksnes verden.¿¿¿

 
På forsiden nå