Noen som husker eller har hørt om 80-tallet? Da det plutselig dukket opp en pestlignende sykdom som særlig rammet homofile og en halv underholdningsverden ble sjokkert over nyheten om at Rock Hudson døde av aids og altså var homofil. «Dallas Buyers Club» er basert på en sann historie. Den starter med rodeo, utagerende heterosex og Matthew McConaughey som elektriker i oljebransjen som sammen med machokolleger snøfter over nyheten om Rock Hudsons legning.

«Dallas Buyers Club» er nominert til seks Oscar, hvorav beste film, beste mannlige hovedrolle og beste mannlige birolle. Den har sannsynligvis størst sjanse på den siste prisen, for Jared Letos bemerkelsesverdige innsats som transseksuell Marc Bolan-fan. Det er likevel Matthew McConaughey i hovedrollen som Ron Woodroof som gjør filmen. Dette er hans niende, bemerkelsesverdige rolle på rad siden han ble gjenfødt som dristig, god og særpreget filmskuespiller med «The Lincoln Lawyer» for bare tre år siden.

Den kanadiske regissøren Jean-Marc Vallée og manusforfatterne har tatt seg noen friheter med den virkelige historien. Skrevet inn noen nye personer og ifølge amerikansk debatt om filmen gjort hovedpersonen i utgangspunktet mer homofob enn han sannsynligvis var. Hvis man ser filmen mer som tidsbilde fra nær fortid og drama om hvordan det var å leve med aids på 80-tallet, mindre som dokudrama ned til minste detalj, er resultatet bemerkelsesverdig, solid film.

McConaughey er storforbruker av kvinner, en elektriker fra Texas som i starten av filmen nekter å akseptere diagnosen han får etter kollaps på jobben. Selve dramaet starter ved at han får vite at han har aids og ca. 30 dager igjen å leve. Skeptisk til amerikanske leger og helsemyndigheter nekter han deretter å nøye seg med deres tilbud om behandling. I håp om å forlenge livet starter han innførsel av preparat mot sykdommen som ennå ikke er godkjent i USA og starter en klubb for folk i samme situasjon.

En effektiv vei til Oscar-pris er å gjennomgå fysisk forandring i arbeid med filmrolle. McConayghey er skremmende god som avmagret, aidssyk. Å gjøre texaneren mer homofob enn han kanskje var, gir dramaet ekstra dynamikk, etter som gamle venner takker for seg og han finner venner og støttespillere blant andre aidssyke.

Filmens kritiske brodd mot helsevesen og legemiddelindustri er ikke like godt dramatisert som den mer intime delen av hovedpersonens kamp. Regissør Vallée har hatt to filmer vist på Kosmorama, glamdramaet «C.R.A.Z.Y.» (2005) og «Café de Flore» (2011). Han er best på hovedpersoner og miljøskildring. Med Matthew McConaughey, Jared Leto og aids-epidemien på 80-tallet, lagt til en del av USA som ikke forbindes med homokamp, blir «Dallas Buyers Club» en bemerkelsesverdig tidsreise til en nær fortid mange har glemt og mange rett og slett døde av.

Matthew McConaughey som Ron og Jared Leto (til venstre) som Rayon, begge med aids i Dallas på 80-tallet, er helt fortjent nominert til Oscar for sitt spill i «Dallas Buyers Club» ifølge vår anmelder. Foto: ANNE MARIE FOX