Nå er tiden inne for å hedre ham med egen vei. Det mener byåsing og bystyremedlem for Arbeiderpartiet, John Stene (53).

Han har fremmet et privat forslag til bystyret om at det skal oppkalles en vei etter Kaare Aanvik på Byåsen.

Tøff lærer

«Som grunnlegger, stifter og aktiv dirigent i 17 år for pikekoret, 27 år for skolekorpset, samt 12 år i musikkorpset blir Kaare Aanvik en bauta i musikklivet omkring Byåsen og Byåsen skole», skriver Stene i forslaget.

Han er selv oppvokst på Munkvoll og var medlem i skolekorpset i ti år, hvor han fikk god kjennskap til Aanvik.

– Jeg opplevde ham som en tydelig og krevende lærer. Han hadde litt andre pedagogiske metoder enn det som er vanlig i dag, sier han.

Ble prestebolig

Aanvik kom fra Vikna på namdalskysten og var født i 1907. Han flyttet til Trondheim og Byåsen i 1945 og kjøpte en romslig tomt på Ferstad av Graakallbanen. Aanvik og kona Elsa fikk tak i en tømmerkasse som hadde stått i Soknedal og materialene skal ha blitt fraktet opp med trikken den siste etappen, ifølge Stene.

– Dette var på landet den gangen, sier Stene, som har naboene tett på seg nå.

En utbygger kjøpte huset av familien på 90-tallet og satte opp flere hus på tomta. Siden ble huset kjøpt av Trondheim kommune og har siden fungert som prestebolig. Stenes kone, prest Camilla Winsnes, har bodd der i fire år. I fjor flyttet Stene inn, samme år som de giftet seg.

Støtte i bydelen

Stene snakker om Aanviks store frivillige innsats.

– Han hadde sjelden frikvelder på grunn av korpsøvinger, konserter, papirinnsamlinger, notekurs og sangøvelser. Mange helger var belagt med musikkarrangement.

Ideen kom etter en samtale med Aanviks barn. Siden har Stene luftet forslaget i organisasjonslivet i bydelen, med blant annet Byåsen skole og skolekorpset og Byåsen historielag.

– Alle er veldig positive og støtter forslaget. Korpset har lovet å spille på åpningen av veien når den kommer, ler han.

– Det er en kjempestas, det er jo ikke så mange som får den æren. Det er også en anerkjennelse til korpsbevegelsen, sier Aanviks datter, Berit Handegard.

Hun har selv ført farens korpsengasjement videre med arbeid som produsent i Norges Musikkorps Forbund.

«Legende og ildsjel»

Et innlegg på Facebook-siden «Du vet du er fra Byåsen, når ...» har også vakt engasjement, og mange gir støtte til Stenes forslag. I et av innleggene forteller Per Ole Berge Iversen om da han og Ketil Stikkan Uthaug øvde på «Orpheus i underverdenen» på skarptromme. «Dette går jo forholdsvis fort og vi slet litt med å henge med. Torbjørn Malvik dirigerte og Kaare Aanvik sto rett bak oss. For å få oss til å henge med så tok han ei stikke i hver hånd og dunket påslagene i ryggen på oss», skriver han, og avslutter: « Ja det var mange måter å drive pedagogikk på før i tiden gitt. Han fortjener virkelig å få en egen vei oppkalt etter seg. En skikkelig legende og ildsjel».

Avgjørelse i høst

Aanvik ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv i 1973 og døde 9. juli 1980. Han ville fylt 73 år i oktober samme år.

Stene har ikke tatt stilling til hvor «Kaare Aanviks vei» bør ligge, men mener det finnes muligheter både i nye boligområder og ved at gamle veinavn byttes ut.

Forrige uke ble forslaget enstemmig oversendt til kulturkomiteen som har ansvaret for navnesaker. Rådmannens innstilling er positiv og endelig behandling blir i Bystyret, trolig i løpet september/oktober.

Nylig ble det kjent at krovert Martin Michaelsen og kinarestauranteier Bobby Pang Hung Kui får veier oppkalt etter seg i Trondheim.

Kaare Aanvik
Solide tømmervegger i huset i Ferstadbakken. Foto: Bård Sande
John Stene utenfor Aanviks gamle hus i Ferstadbakken. Huset er blitt bygd på i flere omganger siden det ble satt opp etter krigen. I utgangspunktet var det rødmalt. Foto: Bård Sande