Superman og Batman, to av historiens mest ikoniske superhelter, braker for første gang sammen på kinolerretet. Utover å fortsette historien fra «Man of Steel» skal dette ambisiøse prosjektet også legge grunnlaget for et større filmunivers, som skal omfatte flere av DC Comics’ superhelter. Det kunne potensielt ha blitt en kaotisk smørje, men regissør Zack Snyder holder filmens fokus rettet mot det som gjelder.

Alle filmanmeldelsene samlet her

Handlingen foregår 18 måneder etter «Man of Steel». Delene av Metropolis som ble ødelagt under kampen mellom Superman og General Zod har blitt bygget opp igjen, mens Superman gjør sitt beste for å redde både mennesker og sitt frynsete rykte. Batman etterforsker ulike kriminelle aktiviteter i Gotham samtidig som han holder et halvt øye med Superman. Bak kulissene står det unge forretningsgeniet Alexander «Lex» Luthor og forsøker å manipulere ting til sin fordel.

Ben Affleck har tatt over rollen som en eldre og mer hardnakket Batman enn de vi har sett før. Han har arr i sjelen som han fortsatt bærer med seg, men sjeldent kan vise. En spesielt sterk tolkning blir det aldri, men han har både den fysiske og mentale holdningen til å bli en god Batman. Henry Cavill har definitivt det fysiske på plass til å spille Superman, men manusforfatterne har ikke gitt ham mye å jobbe med. Superman tviler fortsatt på om det han gjør er riktig, og om han bør fortsette når så mange tilsynelatende hater ham.

Adresseavisens påskefilmguide

Verden har blitt forandret av Supermans tilstedeværelse. For noen er han en reddende engel, mens andre mener han må stå ansvarlig for ødeleggelsene han ofte forårsaker. Bruce Wayne er én av disse, etter å ha fått førstehåndserfaring med nettopp hvor destruktiv en person med Supermans krefter kan være. Dette er et filmunivers av ekstremer. Ingen gode handlinger forblir ustraffet, og folk enten elsker eller hater Superman. Som superheltunivers blir det tidvis litt for kynisk, der helter blir til av lidelse, men slutten lover et lys i enden av tunnelen.

Når de to heltene til slutt braker sammen får Zack Snyder vise hvorfor han er én av de mest kapable action-regissørene vi har i dag. Batman og Superman denger løs på hverandre i en eksplosiv effekt-bonanza. Svært lite av omgivelsene gjenstår når støvet har lagt seg, men følelsen av å ha vært vitne til noe stort vedvarer. Veien dit kan dog bli litt for lang og dyster.

Anmeldt av: JENS ERIK VAALER