Den svenske musikkgruppen Rednex står bak hitlåter som «Cotton Eye Joe» og «Wish You Were Here». Da de hadde konsert i ishallen på Leangen 16. mai 1995, ble tre av medlemmene tatt med på politistasjonen og fikk hver sin bot på 3000 kroner. Bakgrunnen for bøtene var at de hadde drukket øl på scenen – et offentlig sted, som også var et rusfritt arrangement med ungt publikum.

Skapte overskrifter: Adresseavisens oppslag 18. mai 1995 etter Rednex-konserten i Leangen ishall.

- Med unger helt ned i 10-årsalderen til stede i ishallen måtte vi reagere. Sånt som dette vil vi ikke ha noe av, sa politiet til Adresseavisen den gangen.

- Jeg tror ikke det vil komme situasjoner som de kan risikere å bli bøtelagt for denne gangen, mener daglig leder i Nordic Festivals Lars Joachim Hagen.

Adresseavisens anmelder var ikke like sjokkert som politiet, men kalte Rednex-showet en «tafatt skandale».

«Det potensielt mest krenkende jeg så var at Rednex' felespellere «Billy Ray» og «Bobby Sue» kom inn på scenen under ekstranummeret, kun iført en strategisk plassert sokk. Et helt vanlig Rednex-triks. Like vanlig er det vel at de veiver rundt med noen ølflasker på scenen», skrev anmelder Bernt Erik Pedersen.

Svenska grabbar: Deler av Rednex fotografert bak scenen i ishallen på Leangen 16. mai 1995.

Siden den gang er flere av bandmedlemmene byttet ut. Rednex består i dag av flere medlemmer enn antallet de er på scenen, slik at de kan bruke forskjellige medlememer på forskjellige konserter – men låtene er fortsatt de samme.

Gamle hits

Konserten på festningen torsdag kveld inneholder flere artister og deres hits fra 90-tallet og tidlig 2000-tall. Rednex er i selskap med blant annet Kobojsarna, Paradisio, Dr Bombay og Dag Ingebrigtsen.

- Det er de største hitlåtene som skal spilles. Sjansen for at du hører en sang du ikke har hørt før, vil jeg si er tilnærmet null, sier Hagen.

Han forteller at konserten er for alle som hørte på musikk på 90-tallet og tidlig 2000-tall.

- Vi appellerer til alle som ønsker nostalgi og følelsene de hadde da de var yngre, sier arrangøren.

- Sterke følelser

At musikken fra flere tiår tilbake fortsatt er populær i dag, tror Hagen skyldes minnene folk har fra da de var unge.

- Det gjør at man har ekstra sterke følelser for artistene og hitlåtene, mener Hagen.