«Welcome everyBODY» begynner Petter Myhr sin velkomsttale. – Velkommen alle sammen, alle kroppene som har tatt turen hit i varmen.

Velkomsttale med kroppsfokus

I velkomsttalen snakket festivaldirektøren om kropp, kategorisering, eksponering og «blikket innenfra», hvordan vi ser oss selv.

– Forskere sier at 9 av 10 unge jenter ønsker å fikse på kroppen sin. Det er nesten alle, det. Det er knallgod forretning for dem som driver med slikt, men en tragedie for dem det gjelder. Hvorfor skammer vi oss for kroppen vår, spurte Myhr.

– Vi blir kategorisert fra det sekundet vi blir født. Gutt eller jente, hudfarge, velskapt eller med skavanker – det legger føringer for resten av livene våre.

Bestillingsverk: Sigvart Dagsland fremførte salmen «Kroppen er en saga» sammen med Tord Gustavsen. Salmen er skrevet spesielt til Olavsfestdagene og årets kroppstema. Foto: Helene Mariussen

Videre snakket Myhr om festivalprogrammet, og dro særlig fram konsert med Timbuktu og Sigvart Dagsland.

Dagsland framførte også en nyskrevet salme, «Kroppen er en saga», et bestillingsverk til årets Olavsfestdager.

Hode, skuldre, kne og tå

Styreleder i Olavsfestdagene, Arild Kalkvik, snakket om hvordan «En sovende by våkner til liv» under festivalen.

Etterpå kom barne-tv-vertene Shana Mathai og Anders Herman Carlsen på scenen for å få litt liv i publikummet.

– Nå fikk dere litt varmen i dere, lo Mathai, og hintet til den stekende sola.

Med på dansen: Ordfører Rita Ottervik danser med til «Hode, skuldre, kne og tå» under åpningen av Olavsfestdagene i Borggården. Foto: Helene Mariussen

Kunst gir mening til livet

Den offisielle åpningstalen ble holdt av Kristin Danielsen, direktør for Kulturrådet. Danielsen snakket om viktigheten av festivaler som utfordrer publikummet, som gir de besøkende «Opplevelser vi ikke visste vi søkte». Akkurat det mener hun Olavsfestdagene er.

Offisiell åpningstale: Direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen, holdt den offisielle åpningstalen. «Dere tror kanskje jeg sier dette hver gang jeg holder taler, men Trøndelag har jeg et spesielt forhold til. Jeg giftet meg nemlig med en trønder for 16 år siden», spøkte hun. Foto: Helene Mariussen

– Kunst gir ikke evig liv, men mening til livet, avsluttet direktøren.

Avslutningsnummeret på åpningen var en opptreden fra Soweto Gospel Choir, som også skal ha åpningskonserten i Nidarosdomen lørdag kveld.

Gospelmusikk: «Jeg lovte dere et ordentlig avslutningsnummer» sa Petter Myhr før Soweto Gospel Choir entret scenen, og avsluttet åpningen av Olavsfestdagene. Foto: Helene Mariussen