Nå er den femtende og siste gjennomkjøringen av konkurransemenyen snart gjennomført, og mandag går turen mot Lyon.

- Vi har for lengst sluttet å gjøre forandringer. Nå er rettene satt, nå gjelder det å terpe detaljer, terpe helhet, terpe arbeidsrutiner, sier Christopher.

Avgjøres 25. februar

25. februar blir det avgjort hvem som vinner verdens gjeveste kokkepris i 2017. Dagen før skal Davidsen presentere sin meny sammen med sin trønderske commis Håvard Christian Werkland.

Davidsen er fra Rogaland, men har base i Trondheim. Familien bor her, jobben hans er her. Men du vil ikke ha sett mye til Christopher her de siste månedene.

Har noe å ta igjen hjemme

- Jeg har vært hjemme hos familien to helger det siste halvåret. Jeg har noe å ta igjen, innrømmer Davidsen.

Etter at han vant Årets Kokk i Norge i oktober 2015, og dermed kvalifisert seg til Bocuse d'Or 2017, har konkurransen vært hans eneste fokus. Først Europa-finalen som gikk i fjor, så selve verdensfinalen.

Skal forsvare norsk gull

Bocuse d'Or arrangeres annenhvert år, og utenom vertsnasjonen er det ingen land med så gode resultater som Norge. Ørjan Johannessen vant gull i januar 2015, og er regjerende mester. Derfor var Norge direkte kvalifisert til verdensfinalen, og Christopher trengte ikke være med på Europa-finalen i fjor. Men han ville ikke være erfaringen foruten. I mai i fjor ble han nummer to i Europa-finalen, bare slått av vertsnasjonen for EM, Ungarn.

I starten ble arbeidsøktene delt mellom Trondheim i ukedagene og Stavanger i helgene. Av praktiske årsaker, mest for å kunne nyttegjøre seg sin nærmeste rådgiver Gunnar Hvarnes, har det siste halvåret vært tilbrakt kun i Stavanger.

Det har gått jevnt fremover, med noen overraskelser underveis.

Fiskerett ble vegansk

- Vi hadde fått beskjed om hvilke obligatoriske råvarer som skulle være med på fiskeretten, og ble litt overrumplet da vi senere ble innkalt til møte med kontrabeskjed. Ingen sjømatrett i år – forretten skal være en ren vegansk rett.

- Det er kanskje et drawback, med tanke på norsk tilgang og kunnskap om sjømat?

-Ja, jeg skulle gjerne ha laget fisk, og det er uvant for alle å lage rent veganske retter i konkurransesammenheng. Men det sagt, jeg har alltid likt å jobbe med grønnsaker, og det er en spennende utfordring å få til en helhetlig, komplett rett med disse råvarebegrensningene. Jeg gelder meg til å presentere vår forrett til dommerne i Lyon, sier Christopher.

Adresseavisen har ikke smakt konkurransemenyen, men vi har snakket med flere som har gjort det, og blant alle lovordene over smakssammensetningene og helheten, er det forretten som har imponert mest.

Høye forventninger

- Det er høye forventninger i Norge til landets representant i Bocuse d'Or?

-Ja, og vi har forventninger selv også. Men alle bør vite at det er ørsmå marginer. For å nå topp tre, eller helt til topps, må en ikke bare være maksimalt forberedt – men også ha dagen, og ingen detaljer kan skjære seg, sier Christopher, vel vitende om at alle sekunder teller.

Alle som kjenner litt til Christopher Davidsen vet at det i hvert fall ikke står på forberedelsene. Det finnes knapt en kokk, eller en annet konkurransemenneske på toppnivå, med større arbeidssinnsats, større dedikasjon og større fokus på detaljer

Vant Clobal Chef i 2013

Christopher Davidsens vant verdens nest mest prestisjefulle kokkekonkurranse Global Chef Challenge i 2013. Fra han startet forberedelsene til den, har han vært konkurransekokk. Nå ser han enden på denne tilværelsen.

- I hvert fall om det går som jeg håper i Lyon, vil konkurransene være et avsluttet kapittel i livet mitt. Det er mye annet jeg gleder meg til å bruke tid på. Ikke minst på hjemmebane i Trondheim, sier Christopher.

- Egentlig bør jeg vel ta det forefallende arbeidet hjemme i det neste tiåret, ler Davidsen før han pakker kofferten og drar av gårde til det som hele tiden har vært målet for konkurranse- virksomheten hans de siste 6-7-årene.

Han har også nope å ta igjen hos arbeidsgiveren hans Søstrene Karlsen, der han har vært ansatt i tre år, men knapt vært å se.

- Det er mest i det siste året at han virkelig har vært supertravel, sier Nina Karlsen og Trond Åm i Søstrene Karlsen.

- Vi lever godt med situasjonen, gleder oss til Bocuse d'Or-finalen, og kanskje enda mer til tiden etterpå, sier Karlsen og Åm.

De to eier og driver «kjeden» som foruten moderrestauranten Søstrene Karlsen teller blant annet restaurantene Kalas & Canasta, Caya og Almas. Davidsen har tittel konsernkjøkkensjef, og selv om han altså ikke har hatt mye tid å fylle rollen, er nærværet hans likevel tydelig.

- Vi er 70–80 ansatte på vinterbasis, alle våre 22 kokker er faglærte, og ambisiøse.

En stor tillitserklæring

- Det var Christopher som tok kontakt med oss. Vi så det som en stor tillitserklæring, at han kunne føle seg hjemme i vår profil, som er mer folkelig enn de profilerte gourmetrestauranter konkurransekokker gjerne søker mot, sier Nina Karlsen.

Kan trylle med råvarer til ti kroner

- Christopher er ikke bare landets kanskje mest ambisiøse konkurransekokk. Han kan trylle med råvarer til ti kroner også. Christopher elsker å stå i det på kjøkkenet. Han er en stor inspirasjon, sier Trond Åm.

-  Som  arbeidsgiver ser vi på oss selv som hans hovedsponsor. Vi er nok sponsoren som maser minst. Vi vet jo hvor fokusert han må være, og har en høy terskel for å ta kontakt, sier Nina.

Skal få hvile seg noen dager

Men de har snakket mye med ham om jobben hjemme i Trondheim når Bocuse d'Or er over.

Christopher har mange ideer for hvordan han og de skal jobbe videre.

- Vi har gapt over mye de siste årene, og sitter nå med fire forskjellige restauranter som det er spennende å utvikle videre. Alle gleder vi oss til fortsettelsen, men Christopher skal få hvile seg noen dager etter Lyon, altså, ler Nina Karlsen.

Reneé og Bula

I fjor på denne tiden var Reneé Fagerhøi kjøkkensjef på Kalas & Canasta, og ikke spesielt kjent utenfor kokkemiljøet. I løpet av 2016 ble hun en av Trondheims største kokkeprofiler etter seieren i Top Chef på NRK. Reneé åpner i løpet av et par måneder sin egen restaurant Bula.

- Vi gleder oss med Reneé og til å oppleve restauranten. Noen kommer, noen går. De har glede av oss, vi har glede av dem så lenge de er her, sier Nina Karlsen og Trond Åm, som selvsagt er på plass sammen med flere fra Søstrene Karlsen når finalen går av stabelen i Lyon.

Klar til dyst: Mandag reiser Christopher Davidsen (til høyre) og commis Håvard Christian Werkland til Lyon for å forsvare Norges ære i Bocuse d'Or. Foto: Terje Visnes, adressa
Mat er kunst: Christopher Davidsens blir også dømt for sin visuelle profil. Foto: Terje Visnes, adressa
Da han ble uttatt: I oktober 2015 vant Christopher W. Davidsen og hans teamet hans med Coach Karl Erik Pallense og Commis Håvard Christian Werkland Årets kokk. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen
Heier på Christopher: Nina Karlsen og Trond Åm har gitt Christopher Davidsen økonomisk mulighet til å satse hundre prosent på å bli verdens beste kokk. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Mestermøte i Stavanger. Forrige helg var blant annet Eyvind Hellstrøm og hans danske motstykke Jens Petter Kolbeck (i midten) og smakte meny og ga gode råd ti team Davidsen . Her med commis Håvard Christian Werkland og rådgiver Gunnar Hvarnes. Foto: ., Adresseavisen
Smakte på maten: Forrige helg var Trond Åm og Nina Karlsen på prøvesmaking av Christopher Davidsens konkurransemen i Stavanger. Foto: Privat, Adresseavisen
Supertesterne: Eyvind Hellstrøm og hans danske motstykke Jens Petter Kolbeck er blant de mange som har smakt og kommentert konkurransemenyen i løpet av de siste ukers finpuss. Foto: privat, Adresseavisen