Kongen og statsministeren kommer til samejubileet «Tråante 2017» som feires i Trondheim i en uke fra samenes nasjonaldag, 6. februar.

Kong Harald vil delta på gudstjenesten i Nidarosdomen, utstillingsåpning i Erkebispegården, jubileumsforestilling i Olavshallen, og jubileumsmiddag. Det samme vil Erna Solberg, samt at hun vil delta i åpningsmarkeringen i Trondheim.

- Det er fine gester fra våre overhoder her til lands, sier sametingspresident, Aili Keskitalo. Hun presenterte stolt deler av programmet onsdag. Spesielt vektla hun jubileumsforestilling i Olavshallen hvor komponist Frode Fjellheim og dramatiker Rawdna Carita Eira har sentrale roller.

Det beste Sapmi har å by på

- Jeg er så stolt og glad og ydmyk over å få produsere det som blir en fantastisk konsert og festforestilling, sa dramatiker Rawdna Carita Eira.

Hun og komponist, Frode Fjellheim, lover en storslagen feiring av Sapmi, slik Sameland er i 2017. De forteller om tekster, joik, dans, bilder og musikk i en spektakulær scenografi. Ideen i konsertforestillingen «Jielemen aavoe», eller «Livets glede» på norsk, er å uttrykke hvordan samer har viljen og evnen til å leve, møte utfordringer og gå fremover. Det handler om folket, ildstedene og stiene – og om kjærligheten til det arktiske landskapet som samene lever i og er en del av.

- Hvor er vi? Og ikke minst: Hvor er vi på vei? Dette er det største løftet det Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš har gjort noensinne, sier Eira og skryter av de medvirkende.

Og løftet gjør de sammen med Kringkastningsorkesteret (KORK).

TV-overført festforestilling

- Forestillingen skal fremføres to ganger i Olavshallen den 6. februar. Deretter blir det en forestilling i Stormen kulturhus i Bodø.

- Vi håper og tror det blir rift om billettene, sier Rawdna Carita Eira. Hun forteller at det hele skal filmes og sendes på NRK samme dag.

- Slik at det blir tilgjengelig for alle. Ikke bare dem som sikrer seg billett og har anledning til å dra i Olavshallen.

- Dette blir «the ultimate joik consert» sier komponist Frode Fjellheim. Det er han som er musikalsk leder og har komponert den nye musikken som skal binde programmet sammen. Og han presenterer kremen av samiske artister.

- Mari Boine, Sofia Jannok, Marja Mortenson, Wimme Saari og Ingor Ántte Áilu Gaup representerer Norge, Sverige, Finland. I tillegg har vi elementer av russisk joik. Skuespillerne Egil Keskitalo, Mary Sarre og Bjørn Sundquist deltar, sier en stolt Fjellheim.

Det er den svenske skuespilleren og teatersjef på Beaivváš, Rolf Degerlund, som har regien.

Kvinnen bak det hele

I tillegg til festforestillingen, skal også Trøndelag Teater være vertskap for forestillingen «Elsa Laula» denne uken i februar. Elsa Laula Renberg regnes som samefolkets fremste forkjemper gjennom tidene. Hun var en samisk aktivist og politiker og selve opphavet til å få samlet samiske representanter til å diskutere samenes rettigheter i Trondheim i februar 1917, det Tråante «2017» er en feiring av.

Det er skuespiller Cecilia Persson som har utviklet stykket i samarbeid med Liv Hege Nylund ved Nord-Trøndelag teater, Ada Einmo Jürgensen og Åarjelhsaemien teatere (Sørsamisk teater). Det har vært satt opp ved Nord-Trøndelag teater, Nordland Teater, gjennom Den kulturelle skolesekken, hos Beaivváš og på svensk side.

- Jeg tror vi har hatt 49 forestillinger og det virker som det finnes behov for det, sier skuespiller Cecilia Persson som gjør forestillingen alene på scenen.

Billetter til arrangementene slippes torsdag.

Spente: Rita Ottervik sammen med sametingspresident Aili Keskitalo. De presenterte deler av programmet onsdag. Foto: jens petter søraa