Rindalingen Jo Sverre Sande trodde han skulle på et intervju med Adresseavisen, og var både stolt og spent da han møtte journalisten. Men journalisten hadde andre planer enn å intervjue han, og fortalte nyheten om at han var den utvalgte til å få årets musikkstipend.

– Jeg ble ganske paff, fordi jeg trodde de ville snakke med meg om hvordan det var å gi ut et album, sier Jo Sverre. Han beskriver det hele som surrealistisk. Han hadde aldri sett for seg at han skulle motta en pris.

Les også: Vant Trøndelags største kulturpris: - Koret har hatt en voldsom utvikling

– Det betyr kjempemye for meg å få dette musikkstipendet. Jeg kan ikke komme på en eneste gang jeg har blitt så overrasket, jeg var sikker på at de kødda, sier Jo Sverre, som ga ut sin første singel i 2015, «Gla du sjer me». Siden har han spilt på Pstereofestivalen, Rikskonsertene, by:larm, Trondheim Calling og OverOslo og i november i fjor ga han ut sitt debutalbum «E». Han har en mastergrad i historie fra NTNU, men han vil fortsette med musikken.

Jo Sverre Sande hadde aldri sett for seg at han skulle motta Adresseavisens musikkstipend. Her opptrer han under Nyttårskonserten i Olavshallen fredag kveld. Foto: Sebastian Bjerkvik

Les også: Christian Berge er Årets trønder 2017

- Handler om naive tanker

Under Nyttårskonserten sang Jo Sverre låten «Ka om», en sang med lang historie, fra tida da Jo Sverre spilte og sang i bandet Swiks. De lagde melodien til sangen, men aldri noen tekst. Senere var det mange som etterlyste melodien og ønsket å legge norsk tekst på den. En dag klimpret han litt på melodien mens produsenten, Connor Patrick, hørte på. Han reagerte umiddelbart og mente de måtte jobbe mer med både melodi og tekst. De begynte å jobbe med melodien og ordene «ka om» dukket plutselig opp ut av det blå.

– Jeg begynte å tenke på da jeg var liten og så på nyhetene og alt det fæle som skjer. Da tenkte jeg, hva om slik ikke skjer. Det ble kanskje litt sånn barnslig naivitet. De store spørsmålene er kjernen i teksten, sier Jo Sverre. Teksten i «Ka om» handler om de naive tankene som kanskje mange har, sier artisten som av lokalavisa Tidenes Krav har blitt sammenlignet med Chris Martin i Coldplay.

I sangen spør han blant annet; hva om makta ble fordelt og hva om alle fikk som de fortjener? Hva om jeg fornærmer deg og hva om jeg spør om å få bli med deg hjem?

Fant greia si

Jo Sverre fant sin greie for to-tre år siden, da han begynte å synge på rindalsdialekt

– Jeg hadde aldri tenkt tanken på å synge dialekt før, sier han.

Alle tekstene han skrev i bandet Swiks var på engelsk. Da det ble slutt med bandet følte han at han måtte gjøre noe annet. Han skjønte at hvis han fortsatte å skrive på engelsk ville han bare skrevet det samme som før.

– Det som skjedde var at jeg begynte å jobbe med en melodi, og i stedet for å synge på engelsk sang jeg på dialekt. Det hørtes kjemperart ut i starten, men nå føles det rett. Jeg innså at noe rart og spesielt kan være en fordel, noe som høres naturlig for mange er kanskje et tegn på at noen har gjort det før. Mitt beste tips til kommende artister er å finne sin egen greie slik som jeg gjorde, forteller Rindalingen.

Les også: - Snu dere og prat med den bak dere

Lidenskap for musikk

Jo Sverre har skrevet låter siden han var tolv år gammel. Musikk har alltid vært en lidenskap for rindalingen, og det første møtet med sang fikk han i fjerde klasse. Han skulle være med i en skoleoppsetningen som het kusikal (en musikal om kyr) hjemme i Rindalen. Det startet med at læreren spilte av flere sanger, og de som ville synge måtte rekke opp hånda. En spesiell sang fanget Jo Sverres oppmerksomhet og han rakk opp hånda. Etter dette falt det naturlig at han både skulle synge og skrive sanger.

– Det beste musikken har gitt meg, er muligheten til å produsere musikk som gjør en forskjell, og det å lage tekster som treffer folk. Men det er fortsatt til surrealistisk at det er dette jeg driver med, sier Jo Sverre.

Jo Sverre Sande vant musikktipendet på Nyttårskoserten. Foto: Mariann Dybdhal

For Jo Sverre har musikken alltid vært et fristed, et sted for å koble ut. Men nå når han driver med musikk profesjonelt blir det ikke lenger like mye tid til det.

– Før lyttet jeg også på annen musikk for å slappe av, sier Jo Sverre.

Framover håper han å få tid til å oppleve musikken som et fristed igjen og oppdagen ny musikk. Utenom musikken liker Jo Sverre å gå på ski og løpe. Den perfekte fredagskvelden består av god mat, rødvin, film og forloveden. Enten hjemme eller på hytta.

Jo Sverre Sande vant musikktipendet på Nyttårskoserten. Foto: Mariann Dybdhal
Jo Sverre Sande sammen med bandet sitt. Foto: Mariann Dybdhal