I de siste årene har det kommet en rekke romaner med hyllester til en mor, Anne B. Ragdes «Jeg har et teppe i tusen farger», Cecilie Engers «Mors gaver» og nå Niels Fredriks Dahls mer ambivalente «Mor om natten».

Når forfattere skal skrive om en far, så er det gjerne på oppgjørs vis. Langt sjeldnere finner vi fagninger til en far. Men det har Ersland gjort, med åpen port.

Les også om disse andre bøkene som vil prege bokvåren 2018

Han knalldebuterte som romanforforfatter for voksne i 2016 med «Store hendelser i liten skala», etter å ha skrevet en drøss barne- og faktabøker. En kritiker kalte romanen «en krysning mellom 'Stoner' og Solstad».

Årets roman handler om 48-årige Kristian, lektor i filosofi, som sier opp jobben for å pleie sin syke, gamle far. En far som alltid har vært til stede og som kanskje har vært med å forme nerden i Kristian, som, i forhold til fysisk nærhet, har gått kjærlighetsløs gjennom livet: «Men jeg har aldri våget å gi meg hen til tankeløsheten som ligger i å la biologien ta over kroppen». De har utallige teltturer bak seg (også med mor da hun levde), padlet for å observere bever, bursdagsgavene har som regel vært verktøy og konfirmasjonsgaven var et livslangt medlemskap i venneforeningen til Kulturhistorisk museum.

Men det er historiene og hendelsene fra vikingtiden som er sammensmeltingen mellom far og sønn, det var da Norge ble skapt. Utallige spaserturer i Oslo i mange år. På Harald Hardrådes plass, i Olav Kyrres gate, i Magnus Barfots gate og med utsikten fra leiligheten mot Hafrsfjordgata - jakten på et samsvar, ferdselsårene til kongene, høytlesningen av Snorre - på sporet av Hårfagre som er drivkraften.

Far og sønn snakker om døden, som banker på. Kristian dusjer og mater sin far med glede og sorg. Går til slakteren og Ersland skriver flotte og uforutsigbare setninger: «Bak hver pølse lå det et dødsøyeblikk». Slutten er overraskende og litt uhyggelig, men vakker også i sin oppslukende kjærlighet. Ersdal har skrevet om en manns ufullendte liv på en original og sørgmodig måte, men også vist styrken og fellesskapet i gjensidige interesser.

Anmeldt av STEIN ROLL