- Nøkkelkortene er selve IQ-testen for gjestene. Ikke alle skjønner at man må ta ut kortet før man åpner døren sier Sissel Endal Skarstein (27) og trykker ned dørklinken. Som en av Britannia Hotells 50 stuepiker har hun til enhver tid ansvar for at hotellets gjester kommer tilbake til sitt bo-rom med oppredd seng og rene håndklær.

- Vi banker selvfølgelig på før vi braser inn med mopp og støvklut, legger Skarstein til.

Ja, for det har faktisk skjedd at hotellets gjester har blitt «fersket» midt i hyrdestunden. Får man ikke svar etter flere bestemte bank på døren, tar det nemlig ikke lang tid før stuepiken står ved hotellrommets seng klar til sengestrekk og støvtørking.

- Heldigvis har ikke jeg opplevd noe slikt i løpet av de to årene jeg har jobbet her forklarer Skarstein i det hun skrur på hotellets TV. Musikk til arbeidet må til og MTV er stuepikenes yndlingskanal. Det er nemlig flest unge stuepiker. Og det er kun jenter som skyver traller i hotellkorridorene. Gutter har selvfølgelig lov til å bli stuepiker, men det er ingen som søker. Bare én gutt har så langt våget seg inn i det kvinnedominerte yrket.

- Vi har et ungt og bra miljø, sier Anne Cathrine Kyrkjeeide (25). Hun er husøkonom og pikenes sjef. I to år har hun hatt ansvaret for stuepiker, suiter og hotellrom.

Paraplyer med hotellets logo henger innenfor døren på hvert eneste rom. På nattbordet finner man hotellets historie samlet mellom to permer.

-Det er sjelden noe av dette forsvinner. Her om dagen var det imidlertid en dyne som ble borte, sier Skarstein. Dynetyverier er likevel ikke så vanlig som minibar-nasking. Her finnes det ingen grenser for folks kreativitet. Minibarens mest populære produkt er uten tvil sjokolade. Gjestene spiser godbitene og fyller deretter opp med sjokolade innkjøpt på Rema. De smarte sparer tusener. Å tømme minibaren uten å si fra er ikke fullt så smart. Fakturaer blir sendt ut til de som holder tilbake informasjon om sitt minibarforbruk.

Britannia Hotell ble startet i 1897. Hotellet har 12 elegante suiter designet og dekorert i hver sin unike stil og farge. Noen av dem er oppkalt etter kjente personligheter som for eksempel Wenche Foss og Håkon Gullvåg. Den største suiten har fire rom og hotellets fineste seng - en himmelseng innkjøpt på auksjon i Spania. Men de store suitene betyr mer jobb for stuepikene.-Vanligvis tar det 20 minutter å gjøre i stand et rom. Suitene tar selvfølgelig lengre tid, sier 20-år gamle Kari Wigum til Ut-magasinet. Sammen med Skarstein gjør de i stand i overkant av 30 rom på en vanlig sju timers arbeidsdag. Å være stuepike er en fysisk krevende jobb. Her er det bøy, strekk og svette fra tidlig morgen. De fleste fravær skyldes ryggplager og sene-betennelser. Jobben er likevel lett å kombinere med studier, konkluderer de to spreke stuepikene. I sommerhalvåret må stuepikene slite ekstra. Horder av barnefamilier og festglad ungdom forårsaker mye rot. Mannlige forretningsfolk hører til den ryddigste gruppen av hotellgjester.

- Mine idealgjester er eldre ektepar som ikke dusjer. Med slike gjester sparer man tid på rydding og rengjøring av badet, forklarer Skarstein. Noen av de eldre rer til og med sengen etter seg. Enslige som bare bruker ett sengesett hører også til gruppen av stuepikenes favorittgjester.

Enkelte hotellgjester er ikke som andre besøkende. Da Jehovas Vitner tok inn på hotellet for en måneds tid siden, kunne man finne små pyramider av salt på gulvteppet utenfor rommene.

- Det ble rabalder da en del av disse pyramidene ble sugd inn i støvsugeren. Disse salthaugene skulle etter sigende beskytte mot onde ånder, forklarer Wigum. Bob Dylan ønsket heller ikke støvsuging ved sin dør da han gjestet byen i juni. Da var det imidlertid ingen religiøse ritualer, men kun ønsket om ro som var årsaken. Idrettsfolk liker også å lage liv. Mange tomme vinkartonger ble funnet da deltagerne på Landsturnstevnet forlot hotellet.

Selv om jentene gjør en hederlig innsats på hvert eneste rom, vanker det lite driks. Er man heldig kan man finne en krone under senga.

- En gang fikk jeg hele hundre kroner i driks. Da var det riktignok noe brunt og illeluktende som lå igjen på lakenet, flirer Wigum om det hun mener er sin verste opplevelse på hotellet. Ligger det igjen en 20-kroning blir dette regnet som en formue i driks-sammenheng.

Moppen til Skarstein er synlig bøyd på midten. Det er ingen tvil om at stuepikene på Britannia hotell gjør en god jobb. En av de eldre stuepikene kommer småtrippende bort til oss. Hun er stresset og forklarer at de ligger etter tidsskjemaet. Våre to stuepiker tar heisen opp til flere ustelte rom. Utstyrt med rene mopper er de klare for en ny dose JIF og MTV.

Tekst: Håvard Zeiner

Tenk å rei opp senga der den finaste dama låg.. Foto: Kim Nygård