– Vi hadde ikke ventet å vinne, men det har vært et mål vi har arbeidet mot lenge, sier dirigent Eva Holm Foosnæs.

Trondheimskoret var et av 34 kor - og nesten 1000 deltakere - fra hele landet som deltok i NM i Trondheim i helga. Konkurransen startet med sakralt program i Vår Frue kirke fredag kveld, og fortsatte i Olavshallen lørdag med parallelle konserter i store og lille sal.

Aurum konkurrerte med åtte andre kor i sakral klasse A fredag, og mot tre andre kor i klasse A+ lørdag. I løpet av helga ble det kåret én vinner i hver enkelt klasse (se liste nederst i saken), som gikk videre til en Grand Prix-finale i Olavshallen lørdag kveld.

Kammerkoret vant begge sine klasser, og til slutt også finalen.

God følelse underveis

– Vi hadde en veldig god følelse både underveis og etterpå. Det føltes best fredag, men ifølge dommerne fikk vi flere poeng lørdag. Men det er klart: Det er stor forskjell på å synge i en kirke og i Olavshallen, sier Holm Foosnæs.

Aurum er et amatørkor med 24 sangere i 20- og 30-årene, med utspring fra musikkvitenskap på NTNU. Flere av medlemmene har bakgrunn fra kor i Studentersamfundet, eller som studenter ved musikkonservatoriet. Dommerne skrøt av det tekniske nivået til koret.

– Dommerne var veldig positive. De mente stemmene i koret var teknisk gode. Vi er ganske jevne i alder, og da blir stemmene også jevnere. Vi fikk også god tilbakemelding på repertoarvalget. I forhold til mange andre hadde vi ganske krevende sanger. Det kan slå begge veier, men jeg tror vi klarte å finne en balanse, sier dirigenten.

Fredag sang koret Trond Kvernos «Stabat Mater Dolorosa» og James MacMillans «A Child's Prayer». Lørdag sang de sanger komponert av Veljo Tormis, Knut Nystedt og Sven-David Sandström.

Berlin i 2017?

Premien for å vinne én klasse er 10000 kroner. Norgesmestertittelen gir 50000 kroner, penger som er øremerket en korreise. Det betyr at Aurum satt igjen med 70000 kroner etter konkurransen.

– Noen antydet at de ønsker at vi skal delta i den nye korkonkurranse i Berlinerfilharmonien i 2017. Vi har ikke fått noen formell invitasjon ennå, men det hadde vært et fint mål, sier Holm Foosnæs.

Dirigenten sier koret har jobbet mye med ny og moderne musikk de siste årene, med vekt på norske komponister. De er også i gang med å spille inn en album med Grammy-grossisten i Lindberg lyd.

– Det er komposisjoner jeg og flere andre har skrevet. Vi skal i studio igjen i mars, og planlegger utgivelse i forbindelse med vårt tiårsjubileum neste høst.

Neste mulighet til å oppleve Kamerkoret Aurum blir 21. november. Da synger de i Nidarosdomen i forbindelse med Håkon Gullvågs utstilling, i tillegg til en konsert i Kolstad kirke samme dag.

Bra kormiljø i Trondheim

– Jeg synes det er et påfallende bra kormiljø i Trondheim. Det blir spennende nå fremover nå som vi får et profesjonelt kor i Trondheim i tillegg. Kanskje vi andre kan lære noe av det.

Dette er ikke første gang kammerkoret vinner en konkurranse. Både i 2009 og 2011 vant de blandakorklassen under landskonkurransen, sist gang også finalen, Grand Prix. I fjor høst vant de både kammerkorklassen og klassen for sakral musikk under International Robert Schumann Choir Competition i Zwickau, Tyskland.

I fjor sommer spilte Aurum konsert med Motorpsycho i Nidarosdomen. Konserten ble i ettertid utgitt på plate.

– Det var imponerende innsats fra deltakerkorene, sier Tove Ramlo-Ystad, musikkfaglig ansvarlig for mesterskapet.

– Det var høyt nivå og stor musikalsk bredde. Det er spesielt gledelig er det at det er så mange kor med unge medlemmer som holder et så høyt nivå.

Dette var andre gang Norges Korforbund arrangerer NM for kor.

Klassevinnerne:

Klasse A+ (kor på spesielt høyt nivå): Kammerkoret Aurum, Trondheim

Sakral A: Kammerkoret Aurum, Trondheim

Damekor A: Creme Fraiche, Nannestad

Mannskor A: Follesø Mannskor, Askøy

Blandet kor A: Cantilena, Orkdal

Vokalgruppe: Viggja Voices, Viggja

Sakral B: Vokalensemblet Ajve, Bodø

Blandet kor B: Vokalensemblet Ajve, Bodø

Damekor B: Courage, Melhus

Mannskor B: Namsos Sangforening, Namsos

Juryen i NM besto av Mogens Dahl fra Danmark, Erik Westberg fra Sverige samt de norske dommerne Marit Tøndel Bodsberg, Anita Brevik, Steinar Eielsen og Norunn Illevold Giske.

foto
Kammerkoret Aurum er et amatørkor med 24 sangere i 20- og 30-årene, med utspring fra musikkvitenskap på NTNU. Foto: Martin Andersen
foto
Kammerkoret Aurum vant begge sine klasser, og til slutt også finalen. - Vi hadde en veldig god følelse både underveis og etterpå, sier Eva Holm Foosnæs. Her sammen med korleder Geir Døhlie Gjerdsjø. Foto: Martin Andersen