– Det er viktig å vise støtte til befolkningen der, og at de ser at vi i Europa vil støtte dem både økonomisk og, ikke minst, moralsk, sier hun.

Sammen med den russiske organisten Alex Kurbanov, den ukrainske pianisten Igor Melanyuk og en rekke musikkstudenter fra NTNU, inviterer Olena Yuryeva (41) til konsert til inntekt for ødelagte skoler og barnehager i den krigsrammede Donbassregionen i Ukraina. Det skjer i Vår Frue kirke onsdag klokken 19.00.

– Triste bilder

Krigen i Øst-Ukraina er en pågående konflikt i regionen Donbass øst i Ukraina. Den startet etter Den ukrainske revolusjonen i 2014 og Krim-krisen i 2014. Over 5000 mennesker har mistet livet i konflikten og over 1,5 millioner er drevet på flukt etter at russiske separatister tok kontroll i området.

– Konfliktene pågår fortsatt med skyting og ødeleggelser. Veldig mange er drept og hundrevis av små byer er ødelagt. Det er vanskelig å forestille seg at det er sant, sier Yuryeva, som bodde i området frem til hun var 14. Da flyttet familien vestover i landet.

Sist vinter så hun bilder i avisene av den ødelagte barnehagen og skolen hun gikk på som barn, i bydelen Novotoshkovske i byen Kirovsk. Alle vinduer var knust, tak og alt inventar var ødelagt i skolebygningen.

– Det var veldig trist å se. Minnene fra oppveksten min, da jeg begynte i førsteklasse og alle skolevennene mine, kom frem igjen. Jeg tenkte jeg måtte gjøre noe, forteller hun.

I fjor arrangerte hun en støttekonsert for skolen og barnehagen i Meråker kirke og fikk inn 10 000 kroner.

– De gråt av glede da jeg sendte dem pengene, forteller hun.

Les nrk.nos oppsummering av konflikten i Ukraina her.

Savner kulturen

Yuryeva kom til Norge i 2004 gjennom et program hvor ulike yrkesspesialister fra Øst-Europa, som Norge hadde behov for, ble rekruttert. Hun ble lovet fast jobb og gode vilkår, men opplevde at lovnadene ikke holdt helt mål.

– Jeg trodde jeg var ønsket, at det var sterkt behov for meg. Men det var som oftest deltidsstillinger, og lite hjelp å få med bolig og tilrettelegging. Musikkmiljøet her i Trondheim var heller ikke så lett å komme inn i den gangen. Det tar mange år å bevise at man er nyttig for Norge, sier hun.

Yuryeva er nå bosatt i Meråker hvor hun bor sammen med sine tre barn på 20, 17 og 10 år.

– Vi trives godt her. Det er ingen politiske eller økonomiske kriser, og du kan bevege deg fritt. Men jeg savner jo kulturen i Ukraina. Den klassiske kulturen står sterkere der, både innen musikk og billedkunst. Her i Norge kan det være vanskelig å samle folk til klassiske konserter. Og jeg savner familien, vennene mine og de musikalske kollegene, sier 41-åringen.

Vidunderbarn

Hun utpekte seg tidlig som et musikalsk vidunderbarn, og oppveksten ble preget av reising rundt på konkurranser, festivaler og konserter både i Ukraina og Sovjetunionen.

– Jeg hadde en flott oppvekst, jeg opplevde det som et paradis. Jeg hadde fantastiske foreldre og en stor familie. Vanskelighetene begynte da jeg var 17 år og perestrojkaen kom. Jobbsituasjonen for foreldrene ble vanskelig. De tapte mye penger. Da ble det tøft, sier hun.

Nå er det tre år siden hun har vært hjemme. Den urolige situasjonen har gjort det mindre aktuelt å reise hjem igjen. Men hun håper trondhjemmerne vil bidra til gjenoppbyggingen av oppvekstmiljøet hennes, og at de dessuten skal få en solid kulturopplevelse på kjøpet. Musikerne skal fremføre verker av Purcell, Strauss, Skriabin, Stecenko, Skoryk, Grøndahl, Britten, Williams, Kurbanov og flere. Publikum får også oppleve ukrainske folkedrakter og smake ukrainske kaker.