En knapp time før visning var det allerede godt med folk på vei inn til den etterlengtede trondheimspremieren på «Star Wars: The Force Awakens».

En av dem er Espen André Henriksen (26), diskret oppdresset med Star Wars-skjerf, innkjøpt for anledningen.

- Jeg har venta på dette i mange år, endelig er dagen her. Da kalenderen viste 1. desember, var det bare 16 dager til jul for meg. Det er dette som er julaften!

Etter den klassiske, originale Star Wars-trilogien, fikk filmserien et lite skudd for baugen gjennom den tidvis utskjelte «forløpertrilogien».

- Filmene fortjener kanskje ikke alt hatet de har fått, men de er jo ikke like bra som den originale trilogien. Mange fine effekter, men tynn historie, mener Henriksen.

- Hva tror du om denne, blir det ny giv med ny regissør?

- Ja, jeg håper jo J.J. Abrams ikke blir kjent som Jar Jar Abrams etterpå! Men han vet nok hva som står på spill. Det må bare bli bra, det kan ikke gå en annen vei, mener han.

Sov dårlig

Fra Røros kommer Stig-Arvid Leinum (34) som Ben Obi-Wan Kenobi, mens Ann-Randi Røstum (31) er ewok. Røstum hevder hun har et mer moderat forhold til filmene enn Leinum, som prøver å ikke la seg påvirke av de positive førsteinntrykkene fra USA.

- Tja. Jeg er veldig spent, men prøver å ha moderate forventninger. Forløperne fikk også positive førstereaksjoner. Men forutsetningen er bedre denne gangen, jeg tror de har gjort mye for å unngå de samme feilene, mener Leinum, som innrømmer å ha sovet svært dårlig i natt.

- Jeg har holdt meg unna internett det siste døgnet for å unngå spoilers, sier Leinum, som så sin første Star Wars-film i 9-årsalderen. Siden har han vært frelst. Han regner med han har sett alle filmene minst 40 ganger hver.

- I dag ser jeg dem én gang i året. Pluss, ler han.

Veldedighetstropper

For å sette stemningen hadde kinoen hentet inn et knippe fans i fullt kostyme. Blant Darth Vader, stormtroopers, biker scouts og tie fighter-piloter, finner vi Jenny Dreng utkledd som Mara Jade Skywalker.

- Vi kaller oss Nidaros Imperial Squad, en gjeng som kler oss ut, har det gøy og samler inn penger til veldedige formål. Vi er «bad guys doing good», forklarer hun. De opptrer på butikker og events, men også på for eksempel barneavdelingen ved St. Olavs.

- Selv om det føles fint å samle inn penger, er det egentlig en unnskyldning for å kunne kle seg ut, smiler hun.

- Ikke sett traileren

- Jeg har unngått alt av forhåndsomtale, jeg har ikke engang sett traileren, sier Olav Lien (21), som nettopp er blitt utsatt for et kvelertak fra Darth Vader.

- Det blir nok bedre enn forløpertrilogien, men jeg kommer til å være fornøyd uansett. Vi er en hel gjeng som har reist inn til byen, og med premierestemningen kommer det til å bli gøy uansett kvaliteten på filmen, mener Lien.

Espen André Henriksen har ventet i mange år på denne dagen, og da tåler man til og med å bli irettesatt av Darth Vader. Foto: Terje Visnes, adressa
Stig-Arvid Leinum og Ann-Randi Røstum tok turen fra Røros til premieren. Leinum innrømmer at han har sovet dårlig i natt. Foto: Terje Visnes, adressa
Jenny Dreng fra Nidaros Imperial Squad, utkledd som rollefiguren Mara Jade, var med på å sette stemningen under trondheimspremieren. Foto: Terje Visnes, adressa
Ola Lien blir utsatt for Darth Vaders vrede på vei inn til Star Wars-premieren. Lien har bevisst unngått informasjon og trailere for å stille med åpent sinn. Foto: Terje Visnes, adressa
Darth Vader var selvsagt på plass for å kaste skygge over trondheimspremieren. Foto: Terje Visnes, adressa