En håndfull menn mister livet i ulike ulykkeshendelser, som lesere vet vi det dreier seg om drap, mens politiet bruker lengre tid på å finne ut av det. En fatal utforkjøring i Spania, et kajakkvelt i den hjemlige skjærgården, det som til slutt binder sakene sammen er, som tittelen røper, at hundene deres også blir hengt.

Ved en tilfeldighet havner en omstreifer midt i begivenhetenes sentrum. Årsaken til at han har valgt å melde seg ut av samfunnet blir rullet opp for oss når politiet henter ham inn til vitneavhør. Han er veteran fra flere utenlandsoppdrag og er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Så hva gjør han i nærheten av et mordåsted?

Med denne boka, som er første bind i en trilogi, kommer Jensen godt i gang med å etablere Nils Oxen som en herdet og bunnsolid helt. Som karakter slekter han på Jack Reacher, Lee Childs hardtslående vagabond. I bagasjen har han en spennende og dunkelt opplyst forhistorie, en real skattkiste av handlingstråder, her er det bare å glede seg til fortsettelsen.

Skildringene av hverdagsliv er det sparsomt med, det blir lite kneippbrød-realisme. Miljøene vi blir kjent med hører til samfunnets øverste sirkler, og både den politiske verden og den danske etterretningen blander seg inn i etterforskningen. Vår helt kan ikke være mistenksom nok i det han må manøvrere mellom grå og svartflekkede aktører. Slik fortellingen legges opp er det ikke gitt at sannheten vinner over den mektige sammensvergelsen.

I et slikt høk over høk-plot er det viktig at det ikke trekker ut i langdrag med en løsning, og der berger Jensen seg fint i land med akkurat passe mange rundkast og vendinger. Det som skurrer litt er selve konspirasjonen. Den hyggelige måten å si det på er at den er tradisjonell, den andre måten å si det på er at den er uoppfinnsom og utdatert. I tillegg synes jeg det blir vanskelig å tro på den, og det er derfor terningkastet blir såpass midt på treet. Forfatteren har et lite stykke igjen før han overbeviser helt.

Anmeldt av MARIA ÅROLILJA RØ