Svolt AS, selskapet som driver utestedet Familien, begjærte tirsdag oppbud. Det betyr at selskapet selv vurderer at det ikke er grunnlag for videre drift for konsertscenen og nattklubben.

- Det er dessverre sånn som skjer. Vi har hatt en større omsetningssvikt siden i fjor høst, og innser nå at det ikke går lenger. Det ble for tungt, sier fungerende daglig leder i Svolt, Anders Langfjæran.

Det var dusken.no som først omtalte konkursen.

1000 konserter på ti år

Det betyr kroken på døra for en av byens mest markante konsertscener. Driften i lokalene i Dronningens gate startet i 2006, under navnet Storås utested. I 2009 skiftet de navn til Familien. Det er anslått at Familien har arrangert to konserter i uka i snitt, det vil si om lag 1000 konserter i alt.

Langfjæran mener utelivs- og konsertbransjen har små marginer og sterk konkurranse, men at det er vanskelig å sette fingeren på én årsak til omsetningssvikten. Selv kom han inn på eiersiden med frisk kapital ved nyttår, da han overtok eierandelen fra Sveinung Sundli.

- Vi prøvde å ta grep, men det ble for tungt, sier Langfjæran.

Regnskapet for 2015 foreligger ikke, men selskapet hadde i 2014 et lite overskudd etter flere år i minus.

- En institusjon i Trondheim

Tidligere daglig leder og mangeårig frontfigur Sveinung Sundli solgte seg ut av Svolt tidligere i vinter. Konkursen i Svolt AS får ikke konsekvenser for Skuret, som i dag ikke lenger er en del av Svolt, men i stedet drives av Sundlis nye selskap Kjempetroll AS.

- Fryktelig dumt og trist, sier Sundli om konkursen.

- Familien har vært en institusjon i Trondheim på linje med Garage i Bergen, og et sted som har gitt byen identitet. Men det er sabla hardt å drive konsertsted i Trondheim, det har det vært hele veien, legger han til.

Sundli benekter at han flyktet fra et synkende skip, og sier han hadde tro på at Familien kunne snu trenden.

- Jeg har spilt med åpne kort hele veien. Anders har også sittet i styret tidligere og vært delaktig i driften av Familien i lengre tid, så han var klar over situasjonen, sier Sundli.

15 mister jobben

- Det er jo et tap for byen å miste en scene av denne størrelsen, sier Langfjæran.

- Vi kunne sikkert gjort hundre ting annerledes, for eksempel vært flinkere til å markedsføre oss overfor målgruppa, men det er ikke én blemme som gjør at vi har havnet her.

Konkursen betyr at 15 ansatte mister jobben, de fleste av dem på lave stillingsandeler.

- De fleste av dem har allerede funnet en ny jobb, forteller Langfjæran. De ansatte ble informert om oppbudsbegjæringen under et personalmøte sist lørdag.

Alle kommende arrangementer er nå avlyst, og Langfjæran vil ikke si noe om eventuelle veier videre.

- Nå må vi gjennom denne prosessen først, og har ingen konkrete planer.

Adresseavisen har ikke lyktes å komme i kontakt med bostyrer tirsdag.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podcast

foto
Ved nyttår solgte Sveinung Sundli (t.h) og kona Siv Jakobsen Sundli (nr. to f.h.) sine eierandeler i Svolt AS til Anders Langfjæran (t.v). Driftsleder Ida Vie (nr to f.v.) beholdt sin eierandel, det samme gjorde Ola I. Solem som eier fire prosent. Nå er selskapet konkurs. Foto: Glen Musk, Adresseavisen