Oslo: – Ja, dette blir det siste jeg gjør. Med hundre prosents sikkerhet, fastslår skuespilleren og regissøren bestemt. Men modererer seg likevel straks litt, dog uten å vakle i troen.

- Altså, det blir ingen flere filmer, det blir ingen flere regissørjobber og det blir ingen flere teaterroller. Det er helt sikkert! Men skulle det komme et artig tilbud om en liten filmrolle som ikke krever så mye, så kan det jo være at jeg sier ja.

Når vi treffer 77-åringen på Nationaltheatret i Oslo er fokus uansett på hennes oppsetning av «Fortrolige samtaler». En samproduksjon mellom Riksteatret og Nationtaltheateret med urpremiere i Oslo lørdag 9. januar.

Etter en måned i Oslo blir det turnépremiere i Bodø 17. februar, og til trønderfylkene kommer stykket til Steinkjer 2. mars og Verdal, Melhus, Røros og Oppdal dagene etter, før turen fortsetter sørover.

Den gang da: Året var 1970 og Liv og Linn Ullmann var på konditori

Ingmar Bergmans foreldre

Over sommeren blir det også en liten avstikker til Stockholm og Dramaten, hvor «Fortrolige samtaler» skal vises på Bergman-festivalen. Noe som kanskje ikke er så rart siden det er Ingmar Bergmans foreldre og hans mors utroskap som «Fortrolige samtaler» handler om.

Ingmar Bergman var dessuten veldig involvert da Liv Ullmann i 1996 lagde filmen ved samme navn, med Pernilla August og Max von Sydow i hovedrollene. Ullmann forteller at hun etter filmen fikk tilgang til fem dagbøker hennes eksmann hadde skrevet, og at hun etter hans død (2007) også fikk mor Karins hemmelige dagbøker.

- Hun skriver om følelser og tanker i forhold til sitt utenomekteskapelige forhold. Men selv om det handler om en kvinne i i første halvdel av forrige århundre, er utroskap-tematikken stadig like aktuell. Og under ligger de evige spørsmålene om alt bør sies eller noe holdes skjult, kommenterer Ullmann.

Men hva tenker hun selv om dette?

- At noen sannheter kan såre mennesker så dypt at det kan ødelegge dem. Hvis sannheten fortelles må den derfor fortelles med kjærlighet og ikke hat eller bebreidelser. Dagbøkene viser at Karins mann fortsatte å elske henne også etter at han fikk vite om hennes utroskap, men kanskje hadde hans liv blitt bedre om han ikke hadde visst?

Den gang da: Året var 1985 og Linn Ullmann skulle gifte bort mora si

Hemmelige dagbøker

Det var Riksteatret-sjef Tom Remlov som klarte å overbevise Liv Ullmann om at den 20 år gamle filmen burde få et nytt liv på teaterscenen.

På rollelista finner vi Marte Engebrigtsen, Mattias Herman Nyquist og trønderen Hermann Sabado som henholdsvis Anna (Karin, Ingmars mor), Henrik (hennes mann) og Tomas (hennes elsker). I tillegg medvirker også Anneke von der Lippe, Liv Bernhoft Osa, Kari Simonsen og Bjørn Skagestad.

Liv Ullmann forteller at hun ble veldig glad over henvendelsen, men beskriver samtidig de atten månedene siden som «veldig intense».

- Lenge satt jeg alene med Ingmars og hans mors hemmelige dagbøker, og siden dette handlet om en mann jeg var nært knyttet til og en kvinne jeg aldri traff, men likevel kjente godt gjennom Ingmar, ble det veldig emosjonelt. Jeg var også ved hans side, den dagen mora hans døde

At hun tidligere har brukt materialet til film, tror hun betyr lite for teaterstykket.

- Det gjør i hvert fall ikke prosessen lettere. Riktignok kjenner du materialet, men samtidig har du mange bilder i hodet du må frigjøre deg fra. Og det kan være krevende. I dag føler jeg at stoffet har gjennomlevd tre faser. Først har den sitt hjem i filmen, så kommer en fase som hjemløs før den finner et nytt hjem på teateret. Da er også min rolle ferdig. Da lever stykket videre på egen hånd.

- Jeg elsker Linn

Slik «Fortrolige samtaler» er basert på selvbiografisk materiale, er også Linn Ullmanns roman «De urolige» en selvbiografisk skildring av oppveksten med far Ingmar Bergman og mor Liv Ullmann.

Linn Ullmanns nye roman handler om kjærlighet. Og om oppveksten med foreldrene Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

Liv Ullmann har tidligere unnlatt å kommentere boka, men overfor Adresseavisen hevder hun at det var fordi hun ikke hadde lest boka.

- Jeg burde kanskje lest den før den kom ut, men det gjorde jeg aldri. Men nå har jeg lest den og jeg synes Linn har skrevet en veldig god og fascinerende bok. Hun dikter ganske mye, men hun gjør det bra! Jeg elsker Linn og unner henne all suksess med denne boka, smiler Liv Ullmann til avskjed.

Les også: Linn Ullmann på eksklusiv liste i New York Times

Liv Ullmann regisserer «Fortrolige Samtaler» på Nationaltheateret. Her sammen med ale skuespillerne. Foto: Foto Kristin Svorte