Matfestivalen vil i år finne sted i Munkegata fra Torget og helt opp til Bispegaten. I tillegg skal Kongensgate fra Torget og mot Nordre benyttes, og en ti meter bred passasje forbi Hornemannsgården mot Trondheim Torg skal få publikum fra Kongensgate og over til Munkegata. Bryggerifestivalen vil foregå inne på parkeringsplassen ved Trondheim katedralskole.

- Viktig å være i sentrum

- Dette er den beste løsningen vi har klart å få til som i tillegg er sentrumsnær. Det er viktig for utstillerne at festivalen ligger i sentrum, så får vi heller bære over med at det blir en stopp i Munkegata ved Erling Skakkesgate for å la trafikken passere, sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oj! Trøndersk Mat og Drikke AS.

foto
Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen flytter til Munkegata og parkeringsplassen ved Trondheim Katedralskole, ifølge Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som arrangerer Trøndersk Matfestival.

Hun tilføyer at det har vært viktig å lage en ramme som knytter Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen tett sammen. Disse festivalene har blitt et reisemål for folk fra hele landet og arrangeres samtidig med Olavsfestdagene

- Magasinet reiselyst kåret Trøndersk Matfestival til ett av tolv reisemål i 2017, og utstillernes omsetning i fjor var på tolv millioner kroner i løpet av tre dager. Det er den matfestivalen i Norge hvor utstillerne har størst salg, sier Rustad.

Hun mener dette handler om at festivalen ligger sentralt og at trønderne er flinke til å handle lokal mat.

Se Bilder fra mat- og bryggerifestivalen

Langstrakt festival

- Det beste er selvsagt å ha matfestivalen på Torget i Trondheim. Derfor har vi brukt langt tid på å finne den nest beste løsningen, og det gir oss noen utfordringer. Det blir nå enda viktigere å lage en «rød tråd» mellom Matfestivalen og Bryggerifestvalen for å knytte festivalområdet sammen, sier Rustad, og sikter til at det blir en langstrakt festival.

- Det er krevende å få stort nok gateløp med en så omfangsrik festival, og da er Kongens gate og Munkegaten den beste løsningen. Og det skal være mulig å sette igjen bilen hjemme, derfor tviholder vi på at kjerneområdet for festivalen blir i sentrum. Vi ønsker at flere skal ta buss, tog og sykkel for å komme seg på festival, sier Rustad.

Les også: - Midt-Norge har verdens reneste matproduksjon. Det er en posisjon vi bør befeste

Folk dropper innom

Mange av kundene dumper bare borti Matfestivalen og Bryggerifestivalen mens de er på bytur. Dersom festivalområdet flyttes ut av Trondheim sentrum, mister folk muligheten til å droppe innom.

- Det er veldig artig at Matfestivalen og Bryggerifestivalen har blitt så store, og vi tenker ikke at arrangementet skal bli større i år når vi ikke kan benytte Torget. Men vi ønsker ikke å bli mindre enn vi har vært heller, selv om vi nå har fått et nytt areal. Vi skal sørge for at årets festival blir best mulig, og så gleder vi oss til å være tilbake på det nye Torget i Trondheim i 2020, sier Rustad.

Matfestivalen og Bryggerifestivalen arrangeres 2.-4. august.