Danseforestillingen har vært på Rockheim siden september i fjor, men den siste uka har utstillingen i tillegg vært en del av Den Kulturelle Skolesekken. Alle tiendeklasser i Trondheim er invitert til Rockheim for å få med seg dette.

Tone Erlien er amanuensis i dansevitenskap ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Hun har laget denne utstillingen som viser noen av de mest kjente dansehittene og dansesjangrene fra de siste tiårene. Dette er en blanding av videoer, danseinstruksjoner og undervisning som skal introdusere elevene for dansens historie. Erlien har en drøm om at dansen skal bli en del av hverdagen igjen.

– Jeg skulle ønske det fantes en plass i sentrum der man kunne dra for å danse. En plass som spiller dansemusikk og får folk til danse bare for å danse, forteller Erlien.

– Før var det å gå ut og møtes synonymt med å danse, sier formidler på Rockheim, Espen Mindrebø.

LES OGSÅ: De har flyttet inn på Ikea for å diskutere parforholdet sitt

Engstelige for å danse

Lærer ved Charlottenlund ungdomsskole, Trude Hagen synes dette er et bra tilbud for elevene. På skolen har de dans både i musikktimene og i gymtimene, men ikke på denne måten. Hagen forteller at elevene var litt nervøse før de skulle på utstillingen. Årsaken til det var at parallellklassen som var før dem hadde røpet at alle måtte ut på dansegulvet på Rockheim.

– Noen var engstelige for at de måtte danse selv, men det er ingen som har nektet så langt, og det har jo gått veldig fint, forteller Hagen.

Men var ikke alle elevene som danset av egen fri vilje. Erlien forteller at hun noen ganger må gire dem opp litt og invitere dem ut på dansegulvet. På slutten av omvisningen skal elevene vise fram det de har lært i en dansefest sammen med alle gruppene.

– De fleste blir med og danser, og de prøver seg fram. Og det er nettopp det som er målet, at de tør å prøve, sier Erlien.

Dans skaper bedre relasjoner

Hun hevder at dans skaper bedre relasjoner mellom folk, og at det derfor er viktig å introdusere dans for skoleelever. Mindrebø mener at dans er en enkel ting å mestre for de fleste, og at det vil gi en mestringsfølelse som elevene tar med seg i andre fag. Samtidig får de testet sin sosiale kompetanse når man danser med andre personer. Dansen skal hjelpe folk til å bli mer omgjengelige og utvikle gode relasjoner.

LES OGSÅ: Nå skjer det ting i Olavshallen

– Dans påvirker ulike sanser hos folk og de får testet ulike uttrykksmåter og ferdigheter, sier Erlien.

Det har ikke vært så mange utstillinger om dans på Rockheim. Midtnorsk Urban Dans har hatt arrangementer på museet, men utstillingen som Erlien har er hun alene om å kunne tilby. Snart skal utstillingen videre rundt i Norge, og etter det skal den videre til blant annet Stockholm og Tyskland. Erlien håper at utstillingen til slutt ender opp som et eget dansemuseum en gang i framtiden.

foto
Foto: Marthe Stoksvik
foto
På starten av omvisningen var det ikke mange som turte å danse. Foto: Marthe Stoksvik
foto
Elevene ble etter hvert med på dansen. Foto: Marthe Stoksvik
foto
Til slutt danset alle elevene. Foto: Marthe Stoksvik
foto
Utstillingen har deler der man kan gjøre ting selv. Foto: Marthe Stoksvik