Klostergården IPA, Austmann Humledugg og Mærrabætt Amerikansk IPA fra Inderøy Gårdsbryggeri er de tre finalistene vår fagjury har plukket ut, og som skal blindtestes av publikum før den endelige vinneren kåres.

Stemningen var tidvis høy i fagjuryen:

Lukter gjær, ser ut som morgen-urin, dette var dårlig øl, mer ettersmak enn smak, pølsevann på aroma, løsemiddel – fy faen, noe sødme men overvekt av bitterhumle, var blant de faglige karakteristikkene. Men også:

Smaker av Belgia, tiltalende lukt, skummende karamell, vel balansert, tiltalende, fint humle-preg, blomsterlukt, leskende, men lite bitt, klarte ikke å bestemme meg – og plutselig var det tomt.

LES PÅ PLUSS: I år skal To Tårn Bryggeri brygge og selge øl for seks millioner kroner

For andre år samarbeider Adresseavisen med Trøndersk matfestival og Program for MATteknologi ved Hist om en kåring av regionens beste små-skalaprodukter. I fjor var det ost, i år er det øl. Ut fra erfaringene i fjor er kåringen forenklet i år. Vi har begrenset oss til bare én type øl, og ut fra ti påmeldte IPA-øl har vår jury blindtestet seg frem til tre verdige finaliser – som publikum skal blindteste på Trøndersk bryggerifestival, som igjen er en del av Trøndersk matfestival.

Klinisk test

Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) bygger opp et provisorisk anlegg for den sensoriske testen som vanligvis utføres av profesjonelle smaksdommere, men som denne gang hvem som helst over 18 år kan melde seg på. Avstemmingen foregår på dagtid gjennom hele matfestivalen, fra torsdag 29. juli – og så blir vinneren utropt lørdag 1. august.

Jørgen Lerfall og Anita Noreng Jacobsen er begge med i HiSTs sensoriske panel og utgjorde vår fagjury sammen med ølkjenner Magnus Lykkelig (Bar Moskus) og avisas egen vin og øl-ekspert Ulf Dalheim.

Uttrykket «møtes over et glass øl» blir litt misvisende i forhold til hvordan testen fortoner seg den første halvtimen. De sitter på rekke og rad i hvert sitt avlukke. I hver sin hvitmalte bås drikker de øl fra små plastglass med påklistrede nummer. De lukter, gurgler, puster, harker og spytter ut – og noterer kommentarer og rangering på hvert sitt nettbrett.

Ikke «signifikant»

Når alle har gjort ferdig personlige notater og rangert ølene, har Lene Waldenstrøm ved Program for MATteknologi poengsummene klare. Det er for få vurderinger til at vi finner «signifikante forskjeller». Men basert på typeriktighet og sensoriske beskrivelser skilte de tre vinnerne hos fagjuryen seg tydelig nok ut til at de var de klare finalekandidatene.

Fagjuryen tok seg en halvtime ekstra der de diskuterte øltypene, skjenket seg mer øl – og smakte nok en gang etter at de fikk vite hva som var hva. Det var friske karakteristikker om de enkelte øltypene, og noen øl juryen internt var temmelig uenige om. Men vinnerne likte alle, og de var skjønt enige om at det brygges mye bra øl i Trøndelag for tiden. Ikke bare vinnerne, men nivået generelt var høyt blant de innkomne bidragene.

Juryen dømte ikke bare etter egen ølsmak, men hvordan ølen matcher det som kreves av en god øl av typen Inda Pale Ale.

Med ekstra humle

IPA har en spesiell forhåndshistorie. Da pale ale skulle skipes til britiske kolonister i India, fant en fort ut at vanlig øl ikke tålte skipsfrakten, dager og uker i sterk varme. Problemet ble løst med ekstra mye humle, og dermed var en ny type øl født.

India Pale Ale er en smakssterk, med karakteristisk bitterhet fra humle, men er samtidig sommerlig leskende. Det har vært en fast ingrediens i britiske puber, og ble en av de store hitene i den amerikanske ølrevolusjonen på 90-tallet.

Nå kan en diskutere hva som er en «original» IPA, ettersom amerikanerne utviklet sin egen type øl bygget på britiske tradisjoner, mens de fleste britiske bryggeri nå lager øl med sterk amerikansk inspirasjon. Så spennet inen øltypen IPA kan være stort, noe som understrekes av variasjonen hos de tre finalistene – fra noen av de ledende håndverksbryggeriene i regionen.

To gårdsbryggeri fra Nord-Trøndelag og et av de ledende bryggeriene inne i Trondheim.

Hvilken IPA-øl er best? Brit Melting, leder av Trøndersk matfestival, inviterer gjestene til å kåre den endelige vinner. Foto: Morten Antonsen
Dyp konsentrasjon: Jurymedlem Anita Noreng Jacobsen blindtestet øltypene inne i sitt eget avlukke skjermet for forstyrrende inntrykk. Foto: Morten Antonsen
Øl i nyanser: Jurymedlemmer fikk de underligste assosiasjoner da de bedøemte ølene ut fra farge og lukt. Foto: Morten Antonsen
Juryen i arbeid: Å smaksteste øl er ingen utpreget sosial syssel. Foto: Morten Antonsen