Det er ganske mye alvor og veldig mye skog i debuten.

- Jeg vokste opp i Inndalen i Agdenes, og jeg har jobbet en hel del i skogen med faren min. Men jeg har bodd i Oslo siden jeg begynte å studere, og har skrevet på denne boka i noen år. Jeg trives nok enda bedre med å skrive om skogen enn å jobbe i den, sier Rikard Ingdal smilende.

Vesaas og Hamsun

Forlagsredaktør Benedicte Treider i Aschehoug trodde hun leste en bok skrevet av en 70 år gammel mann flasket opp på Duun, Uppdal og Vesaas, da hun første gang, og med stor begeistring, leste den lettere arkaiske nynorsken i det første manuset som nå er blitt debutboka «Hogst».

- Av de tre forfatterne har jeg har lest litt Duun, men ikke de to andre. Mest er jeg nok inspirert av Hamsun og Ibsen, sier Ingdal, som byttet til nynorsk som hovedmål i videregående.

Diktsamling fra Evjemo og Brodersen

Ellers er den trønderske bokvåren dominert av poesi. Eivind Hofstad Evjemos første lyrikksamling har fått navnet «Kvelningsminner». Marit Bolsø Brodersen fra Ørlandet utgir sin andre diktsamling «Dobbelt V» der V-ene står for virtualitet og virkelighet.

Nytt fra Karlsvik

Trondheimsbaserte Guri Sørumsgård Botnheim utgir «Heime mellom istidene». Arild Vange er nybakt vinner av den østerrikske oversetterprisen for sitt arbeid med Peter Waterhouses «(Krig og verden)». I 2016 gir han ut «Responsorium», som utgjøres av to lengre lyriske tekster

Mette Karlsvik fra Kristiansund kommer «Varmá», nok en roman preget av islandsk landskap og menneskene som bor der.

Ny fra Gaarder

Blant romanutgivelsen i vår er Jostein Gaarders «Dukkeføreren» om Jakop som sitter på en øy i Østersjøen og tenker gjennom sitt liv. Vær også obs på Christopher Grøndals fjerde roman «Taus» og landets kanskje mest hardkokte forfatter Arild Reins «Felttestamente». Per Knutsen kommer med «Boren til Hugo». Nordisk råds litteraturprisvinner Jon Fosse utgir diktsamlingen «Poesiar etter Henrik Wergeland», og viser altså at det ikke bare huset han har arvet etter Norges nasjonalpoet. Nybakt brageprisvinner Lars Saabye Christensen utgir diktsamlingen «Kargo», mens Stein Mehren kommer med «Billedtenkeren» og Helge Torvund med «Alt brenner».

2 x Knausgård og Ambjørnsen

Karl Ove Knausgård gir ut «Om våren», og etter hvert «Om sommeren». Lars Ramslie store romanprosjekt «Liten fugl, første bok» er meldt før, og nå igjen.

Det er grunn til å ha forventninger til essaysamlinger med Kjartan Fløgstad, Jan Erik Vold, Bjarte Breiteig, Lars Amund Våge og Espen Stuelands «700-årsflommen, 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk».

Morten Aukland «Navnløs erfaring» handler om Ingvar Ambjørnsens noveller og utgis 20. mai, dagen Ambjørnsen blir 60 år. Jubileet markeres også med en bok mange vil ha forventninger til intervjuboka «Oslo- Lillehammer-Hamburg» en samtalebok med to folkesky skravlebøtter, den andre er Kristopher Schau.

Ferrante og Irving

Mange venter på Elena Ferrantes tredje roman i Napoli-serien og «Dei som flykter og dei som blir» kommer i mars. Allerede i januar utgir Patti Smith «M Train», Andre oversatte titler å merke seg er Sofi Oksanen «Norma», Roberto Bolano: «En stjerne i det fjerne», Einar Már Gudmundsson: «Islandske konger», Bookerprisnominerte Bill Clegg «Vi som hadde en familie», Arto Paasilinna «Verdens beste bygd», Nick Hornby «Funny girl» og den franske suksessromanen «Mannen som ville bli lykkelig» av Laurent Gounelle. Det kommer også romaner av favoritter som Jose Saramago, Kazuo Ishiguro, Henning Mankell, Isabel Allende, Håkan Nesser, John Irving, Orhan Pamuk, Richard Ford og Ali Smith.

Krim

Krimåret 2016 begynner tidlig i januar med ny Trondheims-krim fra Jørgen Brekke: «Paradisplaneten». Hans navnebror Jørgen Jæger utgir «Fortielsen», mens de største andre norske krimnavnene i vår er Tom Egeland med «Djevelmasken» og Torkil Damhaug med «En femte årstid».

Oversatt krim toppes av Jussi Adler-Olsens «Washingtondekretet» og fjorårets store gjennombrudd Pierre Lamaitre som følger opp «Alex» med «Iréne». Spanske Dolores Redondos «Offergaven» er hennes tredje på norsk. Blant mange andre krimnavn er det grunn til å merke seg Robert Galbraith (J.K. Rowling), Harlan Coben, James Lee Burke, Jeffrey Archer, Ann Cleeves, Lee Child, Tana French, Peter Swanson, Val McDermid, Jens Lapidus og Carl Johan Wallgren.

Fra islam til vafler

Blant sakprosatitler kan nevnes følgende høyaktuelle: Vebjørn Selbekk: «Fryktens makt» (gis ut på ettårsdagen for Charlie Hebdo-angrepet 7. januar) Frøy Gudbrandsen: «Asylbarna», Bjørn Heger: «Konflikten i Syria», Emil Erstads «Farvel Syria – hvorfor må de komme hit?» Flemming Rose «Hymne til frihet», Mohammed Usman Rana «Norsk islam», Geir Lippestad «Et større vi» og Terje Tvedt «Norske tenkemåter».

Bår Steinvik utgir «Spill levende, I kulissene med seks norske skuespillere». Blant skuespillerne han har møtt i garderoben mer Bjørn Sundquist, Kristofer Hivju og Ane Dahl Torp

Nyåret byr selvsagt også på et utall andre bøker, f- eks om å ha mot til å leve kreativt, om selvfølelse og mestring, om sunn økonomi, om å reise seg med styrke., om hekle en venn, om å strikke enkle hverdagsplagg om å bli råsterk og superspenstig, om å få eventyrlige fletter og frisyrer, om å trene som en elitesoldat og om vaffeljernets hemmeligheter.

Dystert jubileum: Vebjørn Selbekks debattbok «Fryktens makt» utgis et år etter Charlie Hebdo-angrepet. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen
Følger opp: Patti Smiths «M Train» handler om dagligliv på Manhattan. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN