- Jeg mener det er en stor tabbe. Vi har ingen medbestemmelse på mitt nivå, og jeg vil ikke krige med lederne mine, men jeg mener det finnes en løsning, sier Jøte Toftaker.

Han er ansatt som riksreporter i Trøndelag og leverer daglig reportasjer fra distriktet til Dagsnytt og rikssendingene, og til Midtnytt.

- Jeg selv er i en særstilling. Som riksreporter kan jeg reise ut og lage saker fra distriktet, men totalt sett er vi 7-9 riksreportere, og vi kan ikke dekke opp behovet etter kuttene ellers i landet.

Dårligere i distriktet

Direktør i distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen, har tidligere uttalt at omleggingen vil gi bedre dekning i distriktene, og større muligheter til å gå i dybden på saker. Toftaker mener omleggingen får motsatt effekt.

- Med 3x5 minutters sendinger er det ikke lenger plass til reportasjer på to minutter eller mer i sendingene. Det betyr at vi får motsatt effekt av hva lederne kommuniserer ut. Totalt sett blir det færre reportasjer fra distriktene, sier Toftaker, og legger til:

- En annen ting er at veldig mye av stoffet vi bruker til å fylle nett og mobil kommer fra det vi henter vi henter inn på tv. Da er det dumt å kutte så hardt ned på det.

I et innlegg på facebook mener han løsningen er å legge inn en sending på ti minutter i løpet av kvelden:

«Slik det er nå blir det for heseblesende og det kommer massive reaksjoner fra mange der ute. Jeg har heller ikke hørt en eneste positiv reaksjon fra noen på omlegginga.

Jeg har foreslått internt at jeg mener vi enkelt kan skru dette til ved å kjøre en ti-minutter 1850 eller 2050 og dermed får vi bedre tid til å lage reportasjer fra hele distriktet og fortelle fra alt det spennende som skjer i livene der ute.

Det krever ikke noe større ressurser, og gir oss mulighet til å ta inn gjester og være mer direkte fra fjern og nær. Slik det er nå blir det færre reportasjer på Dagsrevyen og riks-sendingene fordi det rett og slett blir laga færre reportasjer fra hele landet.

Da rokker vi dessverre med en viktig del av oppdraget vårt som allmennkringkaster og vi blir mindre viktige for alle som er glade i oss.»

- Har sikkert støtte

- Jøte Toftaker har sikkert støtte. Men faktum er at folk ser mindre tv på gitte tidspunkt. Den pila blir bratter og brattere, sier programleder for Midtnytt, Alf Skille.

Fredag er hele redaksjonen i NRK Trøndelag samlet til seminar, der blant annet omleggingen av distriktssendingene står på dagsorden.

- Ungdom når vi ikke, de ser ikke lineær tv. Det er bare folk over 60 som gjør det, så noe må gjøres fortsetter Skille.

Han støtter ledelsens omlegging, og mener kortere bulletiner er veien å gå.

- Mange er kritiske til omleggingen, men vi er enige om at noe må gjøres med de regionale sendingene. Det er åpenbart for alle, sier programlederen.

Sterke meninger

Morten Karlsen, programleder for morgensendingen i NRK Trøndelag, har sterke meninger i saken, men svarer diplomatisk; Vi har nettopp diskutert omleggingen på seminaret, og det var tildels sterke meningsutvekslinger. Såpass kan jeg si, men jeg ønsker ikke å gå offentlig ut med verken mitt syn eller hvordan dette ble diskutert, sier Karlsen.

Diskuterer direkte med ansatte

- Jeg diskuterer interne ting i NRK bare direkte med de ansatte. Ikke i media. Skulle gjerne sett at Jøte deltok på vårt interne seminar i dag, sier Merete Verstad i en sms til Adresseavisen.

- Der deltar hele toppledelsen i distriktsdivisjonen, og der har alle diskutert strategi og mål med ledelsen, sier Verstad.

Adresseavisen er kjent med at Jøte Toftaker er forhindret i å delta på dette seminaret, fordi han er hjemme med syke barn.

Innlegget er gjengitt med Jøte Toftakers tillatelse:

«Ser at mange er lei seg for at Midtnytt og resten av lokalsendingene har blitt kutta til 3x5 min.

Som journalist lever jeg av at andre skal være åpne og snakke fritt så derfor gjør jeg det samme.

Jeg syns det er topp at vi har fått ei ekstra sending 22.55, og jeg syns det har blitt skikkelig bra korte sendinger hvor vi klarer å formidle mye på kort tid. Men jeg mener det er en stor tabbe å ikke ha ei lengre sending i løpet av kvelden.

Slik det er nå blir det for heseblesende og det kommer massive reaksjoner fra mange der ute. Jeg har heller ikke hørt en eneste positiv reaksjon fra noen på omlegginga.

Jeg har foreslått internt at jeg mener vi enkelt kan skru dette til ved å kjøre en ti-minutter 1850 eller 2050 og dermed får vi bedre tid til å lage reportasjer fra hele distriktet og fortelle fra alt det spennende som skjer i livene der ute.

Det krever ikke noe større ressurser, og gir oss mulighet til å ta inn gjester og være mer direkte fra fjern og nær. Slik det er nå blir det færre reportasjer på Dagsrevyen og riks-sendingene fordi det rett og slett blir laga færre reportasjer fra hele landet.

Da rokker vi dessverre med en viktig del av oppdraget vårt som allmennkringkaster og vi blir mindre viktige for alle som er glade i oss.

Jeg (hjerte) å farte rundt i distriktet for å vise fram alt det kule, fine og spennende som skjer i Trøndelag og håper og tror at om vi skrur dette bittelitt bedre til så blir det blir det fremdeles masse plass til å fylle på med haugevis med selfier foran kommuneskilt fra mange forskjellige steder.

(og for ordens skyld. Jeg er hverken tillitsvalgt eller representerer noen andre. Det er min mening og står for min regning.)»