Hans Rotmo og Vømmølgutan tok publikum med storm da de spilte under Steinkjerfestivalen Foto: Leif Arme Holme

– Vi er vokst opp med Vømmøl, og har ført arven videre til ungene våre. Vi er med på Vømmølfestivalen i Verdal hvert år, og elsker denne musikken. Jeg kunne aldri ha boikottet Hans Rotmo, vendt ryggen til ham. Det er ytringsfrihet i landet her, og hadde noen demonstrert eller vendt ham ryggen under konserten i kveld, hadde jeg skjemtes, fastslår Bente Brandsjø (45) fra Steinkjer.

Hun var en av de flere tusen publikummere som var på konserten med Hans Rotmo og Vømmølgutan på Steinkjerfestivalen fredag kveld.

Forberedt på bråk

I forkant hadde arrangøren og politiet forberedt seg på at det kunne bli demonstrasjoner og påfølgende bråk, og hadde derfor skjerpet sikkerheten med økt vakthold.

–Vi må ta hensyn til publikums sikkerhet, og har derfor styrket bemanningen. Om noen vil bue eller vise Rotmo ryggen får derimot være deres sak. Jeg tror imidlertid ikke det vil bli bråk eller negativ stemning, uttalte festivalsjef Stein Bjørge rett før konserten.

I stedet ble det stor stemning, dans og stinn brakke da Rotmo & co. dro i gang kjente Vømmøl-klassikere som «Førarkort» og «Ann-Magritt».

Kontroversiell

Det har stormet rundt Rotmo, opphavsmannen til Vømmøl-universet etter at han i et intervju med Trønder-Avisa gikk hardt ut mot innvandring, og spesielt muslimer.I etterkant har han beklaget formuleringen «muslimer er en miljøforurensning i Europa». Likevel har både Nord-Trøndelag Elektristetsverk (NTE) og Livestockfestivalen avlyst konserter med Rotmo etter det kontroversielle utspillet. Steinkjerfestivalen valgte derimot å beholde Rotmo og Vømmølgutan på plakaten.

På forhånd hadde han forsikret festivalledelsen om at han ikke ville spille noen av sine innvandringskritiske låter, kun gamle Vømmøl-klassikere og noen hits fra solokarrieren.

–Vi er opptatt av musikken, og ikke Rotmos politiske budskap. Det er riktignok enkeltpersoner som har ment at vi burde avlyst Rotmo, men i det store og hele har vi i stedet fått positiv tilbakemelding og støtte for at vi ikke har gjort nettopp det, sier festivalleder Bjørge.