År: 1816

Stikkord: Tillerraset

Nidelva flommet opp og fløt stor og grumsete mot byen. Like raskt spredte ryktet seg om det som hadde skjedd; et jordfall av store dimensjoner, med tap av kirke, gård og grunn og mange menneskeliv.

I byen var det tilløp til panikk. Noen mente raset hadde laget en demning i elva, og at det ville komme en svær flodbølge så snart demningen sprang. Det ville være en katastrofe for byen.

Det var om ettermiddagen torsdag 7. mars 1816. I Adresseavisens lille redaksjon ble det arbeidet med neste dags avis. Redaktør Andreas Steen leverte de siste meldinger og avertissementer til setting; så kunne trykkingen snart begynne. Utenfor vinduene virret folk frem og tilbake. Det ble ropt og skreket om raset som var gått, og syndfloden som ventet.

Snudde ryggen til

Situasjonen var dramatisk, men redaktør Steen valgte å snu ryggen til. Han stoppet ikke pressen og lot avisen gå i trykken slik den var planlagt. «Nyhetene» begrenset seg til en tapt lommebok og en kommende konsert i den borgerlige klubb.

Les alle jubileumsartiklene her

Neste dag fortsatte elva i en kraftig, men jevn, grå strøm mot byen. I elvehavna ble skip buksert vekk fra bryggene og ut i rom sjø. Ingen visste ennå hva som ville komme. Ryktene fortsatte å gå; det var på den måten folk fikk vite at det var gått mange liv, en bonde oppe ved kirka, folk på plassene ved Tiller bru og noen som hadde kjørt med slede på elveisen. I byens avis var det ingenting å finne.

Adresseavisen kom to ganger i uken på denne tiden og inneholdt generelt lite av nyhetsmessig verdi. Men større begivenheter fikk normalt en viss omtale, som da tronarvingen Carl Johan ankom Trondheim året før. Nå var tirsdag 12. mars avisens neste sjanse til å orientere publikum om det som hadde skjedd en mils vei oppe i elva.

«Ødelagt Huse og Mennesker»

Tillerraset fylte da også en drøy side av neste utgave. Men redaktør Steen hadde selv lagt lite arbeid i å gi publikum et bilde av det som hadde hendt. I stedet var det tatt inn en offentlig bekjentgjørelse fra stiftamtmannen, datert 9. mars, om nødvendigheten av å tømme elvehavna for båter og skip.

I tillegg ble det trykt en orientering fra Reinholt Schive, eieren av Elgeseter gård, om den eventuelle fare som truet byen. Mye av Schives eiendom lå langs Nidelva, og han hadde derfor fulgt nøye med på utviklingen i dagene etter det svære raset, som hadde ført til at «nogle hundrede Mælinger flyttede sig 6 à 700 Alen afsted» og hadde «ødelagt Huse og Mennesker». Schive hadde også fryktet at elva ble demmet opp, men kunne berolige leserne med at dette ikke hadde skjedd. Leirmassene hadde gått tvers over elva og nådd langt opp i bakken på motsatt side. Mye av rasmassen hadde dessuten fordelt seg jevnt utover elvebunnen, slik at vannstanden var økt med 10-12 alen (6-7 m). Ingen demning hadde bygd seg opp.

Ei kirke og 15 liv

For byen var faren åpenbart over, og folk kunne puste lettet ut etter å ha lest Adresseavisen denne dagen, en uke etter at raset var gått. Men i Tiller var tragedien et sørgelig faktum. En etter en ble flere av de omkomne funnet i den utraste leira. Noen ble aldri funnet igjen.

Raset var gått på vestre side av elva, der det hadde tatt med seg Tiller kirke og deler av Nordtiller gård. Der hadde bonden forsvunnet i raset. Det samme hadde åtte mennesker på husmannsplassene Tillerbroen (Broplassen) og Eklestrøen på østsiden, dvs. Strindasiden av elva. I tillegg omkom seks personer fra Klæbu som fulgte elveisen på vei hjem fra byen. Av husdyr gikk åtte hester, fire storfe og sju sauer med i raset.

På 200-årsdagen for Tillerraset blir hendelsen markert med et arrangement på forsamlingshuset Flotten like ved rasstedet. Der blir det samtidig en offisiell innvielse av et minnesmerke som er reist i fellesskap av Heimdal historielag og Klæbu historielag, med Per Løvaas i spissen.

For lite og for seint: Adresseavisens informasjon om rasulykken kom som en offentlig bekjentgjørelse fem dager etter. Foto: Faksimile fra 12. mars 1816.
Minnesmerke: På 200-årsdagen for Tillerraset blir en minnestein avduket like ved rasstedet. En informasjonstavle om hendelsen er samtidig satt opp. Foto: Per Christiansen