Tornado knuste orkesterhus og kostymetelt på Steinvikholmen, meldte adressa.no i går. Den voldsomme vinden kom overraskende på alle, og gjorde at orkesterhuset ble knust, flere instrumenter ødelagt og at notene ble gjennomvåte.

– Jeg fikk en telefon fra vakta om at orkesterhuset hadde rast sammen som et korthus. Det gikk ned med ett vindkast, forteller operasjef Randi Spets.

Les også: Tornado knuste orkesterhus og kostymetelt på Steinvikholmen

Går som planlagt

– Vi er løsningsorienterte nå, vi har godt kvalifiserte folk som hjelper oss. Men det er ingen tvil om at det vi driver med er risikosport, sier Spets. Hun og gjengen bak operaen «Olav Engelbrektsson» mobiliserer i skrivende stund alle krefter for å sørge for at operaen kan settes opp igjen.

– I dag er det full aktivitet her, med bygging av nytt orkesterhus og det å få på plass instrumenter, noter, lyd- og lysutstyr, sier hun. De som ønsker seg til Steinvikholmen for å oppleve operaen, kan imidlertid puste lettet ut: Det blir forestilling som planlagt både torsdag og fredag.

Les også: Mørkere enn noensinne

Selv om været alltid er en risikofaktor når det gjelder utendørsarrangement, er dette et spesielt tilfelle på Steinvikholmen.

– Vi har hatt orkesterhuset stående i ganske mange år uten at noe har skjedd med det. Jeg husker imidlertid ett år der vi hadde jobbet med å bygge opp scene og orkesterhus i en måned før premieren, og dagen etter den store kvelden blåste taket av huset.

Uventet sponsorhjelp

Energiselskapet NTE har nettopp fornyet sin treårskontrakt med Opera Trøndelag. Oljeselskapet Total har også tegnet ny kontrakt med operaselskapet, denne på to år.

– Kontrakten med NTE er en millionkontrakt, og den med Total er på en halv million. Det er jo en fjær i hatten til oss, nå som sponsoravtaler svikter hos andre kulturinstitusjoner. Sponsingen fungerer også som en mental støtte etter en natt som dette.

Les også: – Kritisk om Trønderenergi trekker seg ut

Opera Trøndelag fikk også uventet hjelp fra en av de mindre sponsorene sine etter uværet. Da var det Sparebank1 som kom på banen.

– Vi fikk en sjekk fra dem på 50 000 kroner i dag morges. Det var gledelig, forteller Spets.

Dramatikk og trolldom

Gjennomgående libretto i midnattsoperaen er «det skjer i natt når sjøen flør …» og «det skjedde i går kveld». Profetisk, kan man nesten si.

– Ja, stormen står i stil med dramatikken i stykket. I år har vi forandret rollen som Rakel til fire hekseroller i stedet. Det er nok heksene som har trollet med sine mørkekrefter nå, spøker operasjefen.

– Kan dere bruke uværet til deres fordel?

– Et slikt vær gjør nok Henning Sommerro og Edvard Hoems musikk enda mer dramatisk. Vi får tro heksenes trolldom har kommet oss til gode, sier operasjefen.

Uværet i gårkveld sto i stil med dramatikken i operaen «Olav Engelbrektsson». – Det er nok heksene som har trollet med sine mørkekrefter, spøker operasjef Randi Spets. Foto: OLE MARTIN WOLD