Denne saken er redigert etter publisering. Kulturrådets kontor skal ikke ligge i Postgården, som Adresseavisen opprinnelig skrev.

I februar i år ble det klart at Kulturrådets nye avdelingskontor, Kreativt Norge, legges til Trondheim. Fredag åpner kontoret i Dronningens gate 10 B i Trondheim. Kontoret skal hjelpe nordmenn til å bli bedre på å gjøre kultur til god butikk.

- Det er historisk at Kulturrådet åpner et kontor utenfor Oslo, og vi er veldig glade for at vi får mulighet til å satse mer på kreativ næring med utgangspunkt i Trondheim, sier Kristin Danielsen, direktør i Norsk kulturråd.

Øke inntektene på kunst

Kontoret skal bidra til å oppnå økte inntekter på kunstnerisk virksomhet, og større økonomisk bærekraft for kunstnere og kulturbedrifter. Satsingen har skapt debatt, enkelte frykter at kunsten skal kommersialiseres.

Danielsen peker på at det i stedet handler mye om å styrke apparatet mellom kunstner og publikum. Det betyr å bygge opp de ulike kunstfeltenes agenter: managere, produsenter, arrangører og gallerister.

- Kunstnerne er de beste til å skape kunst, men er ikke nødvendigvis de beste til å promotere, markedsføre eller selge sine arbeider, forklarer direktøren.

70 millioner kroner

Både kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og sjef for Pstereo-festivalen, Bård Flikke er invitert til åpningen fredag.

- Pstereofestivalen i Trondheim har hatt suksess, og jeg tror festivalledelsen absolutt har noe å lære bort til andre. Selv om vi tar med oss mye kompetanse fra Oslo, handler det like mye om å dele kunnskap.

Kontoret i Trondheim skal også være sekretariat for statens kunstnerstipend og fond for lyd og bilde.

Det ble satt av 70 millioner kroner på statsbudsjettet i fjor som skal styrke kreativ næring i Norge. Kulturrådet fikk midler til å åpne avdelingskontoret i Trondheim og har 17,5 millioner kroner som kan deles ut til ulike prosjekter som kan øke omsetningen.

Må flytte fra Oslo

- Hva har vært utfordrende med å etablere et kontor utenfor Oslo?

- Naturlig nok er det krevende å flytte arbeidsplasser, og vi er fortsatt i samtaler med ansatte om flytting til Trondheim.

Totalt er det ti årsverk skal jobbe ved det nye kontoret. Leder for seksjonen for Kreativ næring og to rådgivere ble nylig ansatt, og i tillegg kommer sju stillinger som er planlagt flyttet fra Oslo i løpet av høsten. Kontoret med hele staben og alle tjenester skal være på plass til 1. januar.

Linda angrer ikke

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har store forventinger til Kreativt Norge.

- Jeg har tro på at dette åpner en ny tidsalder når det kommer til kunstneres behov for å styrke inntektsgrunnlaget sitt, til å nå ut til et bredere publikum og større marked.

- Kreativt Norge har de beste forutsetningene i Trondheim, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland om lokaliseringen av Kulturrådets nye avdelingskontor. Her er hun under åpningen av Olavsfestdagene. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Både stortingspolitikere fra Hordaland og kulturpolitikere i Bergen kritiserte regjeringens valg om å legge Kreativt Norge til Trondheim – og ikke til Bergen slik Kulturrådet hadde foreslått. Men Helleland angrer ikke på at hun valgte hjembyen.

- Jeg står fast ved beslutningen om å legge kontoret til Trondheim. Med teknologimiljøet som finnes ved NTNU, har Trondheim de beste forutsetninger for å bistå norsk kulturnæring. Kulturuttrykk som eksempelvis musikk og film formidles gjennom ny teknologi, og NTNU har lange tradisjoner for tverrfaglig samarbeid.

- Skal styrket kreativ næring bidra til at kulturarbeidere får mindre offentlige penger?

- Nei, dette handler om å gi kunstnere større muligheter. Kreativt Norge er en slags portal hvor hjelpen og kompetansen er samlet på ett sted, slik at du som kunstner blant annet kan bruke mer tid på kunst – og mindre tid på papirarbeid.