Fransk-kanadieren Julien S. Bourrelle gir ut boka «The 100 Unwritten Norwegian Social Laws» sammen med nordtrønder Egil Aslak A. Hagerup.

Lovbok i ny drakt

Bourrelle har bodd i fem ulike land, og kom til Norge i 2010. Han har tidligere gitt ut boka «The Social Guidebook to Norway» og mener Norge er det landet hvor det var vanskeligst å bli kjent med folk.

Egil Aslak A. Hagerup ga i 2014 ut boka «Norges uskrevne lover», og i samarbeid med Bourrelle blir boka nå gitt ut i ny engelskspråklig drakt med illustrasjoner. I en e-post skriver forlagssjef Elise H. Kollerud at boka er skrevet med et ønske om å gjøre det enklere å forstå nordmenn, og å skape relasjoner mellom mennesker på tvers av kulturer.

Bilde fra boka «The Social Guidebook to Norway», også skrevet av Bourrelle, utgitt i 2013. Foto: Vegard Eggen

Sigrid Sollund gir ut bok: Disse hersketeknikkene er de vanligste

Disse fem lovene står sterkest

Ifølge forfatterne er disse noen av de viktigste uskrevne, sosiale lovene i Norge. (Oversatt fra engelsk til norsk. red.anm) Kjenner du deg igjen i noen av dem?

Illustrasjonene i boka er tegnet av Cecilie Øien og Ann Kristin Vangen. Foto: Mondå Forlag

§ 5. Du skal ha dårlig samvittighet om du er inne når det er sol ute

Alvorlig mangel på sol vinterstid gjør at nordmenn oppfører seg merkelig når de endelig ser en mulighet til å kjenne sola på kroppen. Du kan se dem sitte ute i bitende kulde med jakker, skjerf og ullpledd pakket tett rundt seg, med ansiktet mot sola.

§ 14. Du skal ikke vise at du gjenkjenner en person før du er mindre enn tre sekunder unna vedkommende

Det er pinlig for nordmenn om de kjenner igjen noen på lang avstand, og må gå mot personen i stillhet samtidig som man opprettholder øyekontakt, før man er nærme nok til å hilse. Å vise følelser, som å hoppe opp og ned, å løpe mot noen for å gi en klem og lignende, er ikke noe nordmenn vanligvis gjør.

§ 16. Du skal gå ekstra fort om du må gå forbi noen på gata

Når du er trygt forbi og et par skritt foran, kan du gå i normalt tempo igjen. Her utøves samme metode som når biler passerer hverandre. Om mulig, prøv å gå forbi personen på venstre side.

§ 41. Du skal henge opp votter, hansker eller luer som folk har mistet ute

Plasser dem et synlig sted så eieren lett kan finne dem igjen – for eksempel i et tre

§ 48. Du skal ikke gå i langrennsløypa uten langrennsski på beina

Hvis du gjør det kan du risikere å bli ropt til eller sett stygt på. Noen roper «Løype!» som egentlig betyr «kom deg ut av langrennsløypa ditt dumme, uutdannede dyr». Det er ikke mange høflighetsregler i Norge, men dette er definitivt én; ikke gå i skiløypene. Dette skal ikke tas lett på.

Alle bøkene Bourrelle har gitt ut er publisert via forlaget Mondå, som han selv har grunnlagt og som har hovedkontor i Trondheim.

Det var forlagssjef Kollerud som oversatte boka og tilpasset lovene et utenlandsk publikum.