I tre år har Inge Johnsen og hans team på Liantunet ved Lian restaurant jobbet med å fremme kortreist og sunn mat, spesielt overfor barn og unge.

Onsdag var det duket for feiring av Liantunet med blant andre fiskeriminister Per Sandberg og tv-kokk Wenche Andersen på besøk, i tillegg til matprodusenter og matentusiaster fra hele Trøndelag.

Betydningen av mat

- Vi har hatt 4000 barn innom her på Lian på det vi kaller matnyttig skoledag. Vi samarbeider med ti skoler i Trondheim, der hovedtyngden er å gi matopplæring til 6. og 9. klasse som har mat og helse på timeplanen. Og vi samarbeider med lokale matprodusenter for at de skal komme nærmere forbrukeren, sier Johnsen som er daglig leder for Liantunet og Lian Restaurant.

Tanken er at lokal mat skal på hvermannsens fat og at hver enkelt av oss har kunnskap om vår egen matkultur. Vi skal være stolte av og glade i matergionen vår, ifølge Johnsen.

Ambassadører for kortreist og sunn mat

Det ble delt ut priser i forbindelse med arrangementet. Olaug Auset fra Hemnes ble kåret til årets kokarkjærring, Go`mat Frøya ved Oddrun og Svein Bogstrand ble kåret til årets ambassadør av taus kunnskap, og Wenche Andersen fra God Morgen Norge på TV2 fikk årets Go`hjerta pris på 50 000 kroner som hun skal gi til et godt matformål i Trøndelag. Andersen har lenge vært en ivrig forkjemper for sunn og kortreist mat og hevder at nordmenn generelt har blitt mer bevisste på hva de spiser.

- Folk har blitt mer og mer opptatt av norsk mat. Og selv om vi fortsatt lager mat fra andre kulturer har vi blitt langt flinkere til å trekke norske råvarer inn i franske, italienske og asiatiske retter. Samtidig har norsk tradisjonsmat fått en renessanse som festmat, sier Andersen. Hun er opptatt av å ha visshet om hvordan råvarer er dyrket og produsert. I tillegg er miljøaspektet ved kortreist mat, dyrevelferd og restriktiv bruk av sprøytemidler viktige argumenter for å velge norsk mat, ifølge tv-kokken. Og vi bør bli flinkere til å bruke restemat.

Altfor mye matsvinn

- Vi kaster altfor mye mat i Norge i dag. Vi er ganske flinke til å spise sunt og variert, men alle bør ha en restemiddag en dag i uken, både av hensyn til økonomi og miljøet. Du kan lage en suppe, eller en gryte, hva som helst. Har du en blender kan du lage en god, jevnet tomatsuppe ved tilsette en halv potet, eller en kokt gulrot. Tenk på det før du går ut og handler, oppfordrer Andersen.

Barna som var til stede på Liandagen holdt appeller om matsvinn, noe fiskeriminister Per Sandberg umiddelbart responderte på.

- Vi har overflod, vi er stappmette, og kaster altfor mye. Opplæring, opptrening og en informasjonskampanje her er jækla viktig. Jeg har satt i gang et prosjekt nå som dreier seg om å få bukt med det at vi kaster over bord 30 prosent av villfisken. Alt dette er mat som kan brukes, sier Sandberg.

- Hva tenker du om skolemåltid?

- Jeg er ikke prinsipielt imot skolemåltider, men så langt ønsker jeg å prioritere innholdet i skolen og la foreldrene ta ansvar for skolematen. Det handler om oppdragelse av foreldre, og ikke minst å lytte til barna om hva de ønsker å spise på skolen.

- Hva likte du å ha på skolematen din?

- Jeg var så heldig at jeg bodde hundre meter unna skolen og dro hjem for å spise. Og røyka og drakk kaffe, flirer statsråden og legger til at det siste ikke var noen anbefaling.

foto
Trondheim Lian Resturant: Fiskeriminister Per Sandberg deltok i en paneldebatt på Lian restaurant i forbindelse med feiringen av Liantunet og arbeidet som gjøres for å fremme kortreist, sunn og rettferdig mat. Foto: Terje Visnes, adressa